7 неща, които първата менструация разкрива за здравето

7 неща, които първата менструация разкрива за здравето
unsplash

Първата менструация е важна част от пубертета, а според експретите, възрастта, на която сте получили първата си менструация, може да разкрие много за вашето здраве, както и да предскаже риска от някои заболявания. 

Ето кои са здравословните проблеми, които лекарите са установили, че са свързани с първата менструация:

1. Първата менструация може да предскаже риска от сърдечни заболявания

Ако първата ви менструация е била много рано (преди 10-годишна възраст) или доста късно (след 17), може да сте изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане. Причината за връзката е неясна и експертите предупреждават, че констатациите не са окончателни. Необходимо е да се направят още много изследвания по тази тема, но ако влизате в тази група, следете здравето на сърцето си внимателно и имайте едно наум. 

2. Теглото

Изследванията показват, че получаването на цикъл преди 12-годишна възраст е свързано с увеличаване на телесните мазнини в ранна зряла възраст и затлъстяване по-късно в живота. Но, подобно на дилемата "кокошката или яйцето", трудно е да се каже кое е първо. По-ранната менструация вероятно е свързана с по-висок индекс на телесна маса. Повишеният ИТМ в детството корелира с повишен ИТМ в зряла възраст. 

3. Рискът от диабет тип 2

В проучване от 2019 г. сред повече от 15 000 жени учените установяват, че тези, които са получили първия си цикъл между 8 и 11 години, са имат 70% по-висока честота на диабет тип 2 в сравнение с тези, които имат менструация от 13-годишни или по-късно. Затлъстяването може да е част от връзката — изследванията показват, че менструацията в по-млада възраст е свързана с по-висок ИТМ в по-късен етап, а самият повишен ИТМ е основен рисков фактор за диабет тип 2. 

4. Първата ви менструация може да предскаже каква бременност ще имате

Прееклампсията е сериозно усложнение на бременността, характеризиращо се с високо кръвно налягане и признаци на увреждане на други органи, често бъбреците. Ако не се лекува, може да бъде животозастрашаващо за вас и вашето бебе. Изследване на ISRN по акушерство и гинекология установява, че жените, които имат менструация от 10-годишна възраст или от по-рано, са три пъти по-склонни да развият прееклампсия в сравнение с тези, които са получили първата си менструация на 13-годишна възраст.

5. Първата ви менструация може да повлияе на риска от рак на гърдата

Има все повече доказателства, че колкото по-дълго жената има менструален цикъл, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на гърдата. Жените, които имат менструация от преди 12-годишна възраст, имат около 20% по-висок риск от рак на гърдата в сравнение с тези, които са имали първа менструация на 14-годишна възраст. 

Други изследвания показват, че навлизането в менопаузата на по-късна възраст - да речем след 55 години - може да увеличи риска от рак на гърдата с 30% в сравнение с жени, които достигат менопауза преди 45-годишна възраст. 

Констатациите показват, че колкото повече естроген и полови хормони тялото ви произвежда през целия ви живот, толкова по-вероятно е да развиете рак на гърдата, който е чувствителен към хормоните.

6. Вашият първи цикъл не предсказва възрастта, в която ще навлезете в менопаузата

Само защото сте получили менструацията си по-късно, не означава, че ще влезете в менопаузата по-късно. И това, че сте получили цикъла си по-рано, не означава, че менопаузата ще настъпи по-рано. Повечето жени получават последната си менструация на около 51-годишна възраст. Генетиката, тютюнопушенето и други фактори могат да повлияят на времето на прехода ви към менопаузата.

7. Първата ви менструация може да предскаже колко дълго ще живеете

Жените, чиято менструация започва по-късно и които навлизат в менопауза по-късно в живота си, са по-склонни да доживеят до 90 години, предполага проучване на Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, публикувано в списание Menopause. Изследователите установяват, че жените, чиято менструация е започнала след 12-годишна възраст, са по-малко склонни да имат определени здравословни проблеми, като коронарна болест на сърцето или диабет, а тези, които са преживели менопауза след 50, са по-склонни да бъдат в отлично здраве като цяло. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay