7 неща, които космите по тялото ви казват за вашето здраве, според лекари

Растат ли по-бързо? Или по-дебели? Пада ви косата? Хормоните играят роля и в трите.

7 неща, които космите по тялото ви казват за вашето здраве, според лекари
pixabay

Окосмяването по тялото е нормална част от това да си човек. Финият мъх, който покрива кожата ви, е нещо нормално. Но тези дълги, груби, пигментирани лоши косъмчета? 

Количеството по-дебели косми, които имате по тялото си, обикновено зависи от вашите гениНякои ще забележат много малко косми по тялото, които са много светли на цвят или текстура, докато други може да имат повече косми по тялото и те може да са по-тъмни и груби.

Но когато окосмяването по тялото ви се промени внезапно, това може да е сигнал, че някъде другаде нещо не е наред. Независимо дали растат по-бързо от обикновено, стават по-дебели или дори ви пада косата, ето няколко неща, които окосмяването по тялото ви може да сигнализира за вашето здраве.

1. Вашите мъжки хормони са в дисбаланс.

Внезапното увеличаване на растежа или загубата на коса при жените често се причинява от дисбаланс на мъжките хормони (андрогени), които естествено присъстват както при мъжете, така и при жените в различни количества. Ако получите тласък на тестостерона излишната коса може да бъде резултатът.

Нарича се хирзутизъм – състояние на нежелан растеж на косми по мъжки модел при женитеМъжката част от диагнозата означава окосмяване над пъпа, в горната част на гърдите или в горната част на гърба. Повече от осем косъма около едно зърно се считат за необичайни при жените и отговарят на определението за хирзутизъм.

Подобно на излишното окосмяване при мъжете, мъжката плешивост при жените също е признак за промяна в нивата на мъжките хормони. Когато нивата на естроген спаднат по време на менопаузата и, като следствие, тестостеронът се повиши, много жени установяват, че косата на главите им изтънява, докато косата на лицето им става по-груба. Може дори да откриете косъм на брадичката си. 

2. Може да е признак на поликистозни яйчници.

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е състояние, причинено от дисбаланс на репродуктивните хормони и засяга почти 1 от 10 жени в детеродна възраст.

Това може да причини проблеми в яйчниците, които произвеждат яйцеклетката, която се отделя всеки месец като част от менструалния ви цикъл. При PCOS тази яйцеклетка може да има проблеми с развитието или да не се освобождава по време на вашия цикъл, както обикновено.

Това може да предизвика редица симптоми, като нередовен цикълакне при възрастни, изтъняла коса или твърде много косми по лицето, брадичката или други части на тялото ви. Това се дължи на увеличеното производство на тестостерон в тялото ви, което стимулира прекомерния растеж на космите по тялото.

3. Възможно е да има дефицит на желязо.

Всеки има цикъл на косата. Някои хора са склонни естествено да губят коса през пролетта и есента; други през лятото и зимата. Но дифузният косопад – забележим косопад по тялото и главата – може да показва анемия или дефицит на желязо в кръвта. Веганите и вегетарианците или жените с обилна менструация са изложени на по-висок риск и това може да доведе до загуба на коса, чупливи нокти и странен апетит. Ако подозирате, че желязото може да е проблем, посетете вашия лекар за кръвен тест.

7 неща, които космите по тялото ви казват за вашето здраве, според лекари
pixabay

4. Недостатъчната функция на щитовидната жлеза може да причинява проблеми.

Вашата щитовидна жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда в предната част на врата ви и отделя хормони, които помагат да контролирате начина, по който тялото ви използва енергияКогато нямате достатъчно хормони на щитовидната жлеза, много от функциите на тялото ви се забавят - включително колко коса ви расте.

Загубата на коса, свързана с щитовидната жлеза, има специфични симптоми: Ако установите, че губите външната третина на веждите си и губите ръбове в ноктите си, вероятно имате автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Отидете за кръвен тест, за да проверите нивата на вашия TSH или хормон, стимулиращ щитовидната жлеза.

5. Вашите нива на естроген наскоро са се променили.

Количеството естроген в тялото ви също може да повлияе на косата ви. Когато нивата на естроген са високи, косата има тенденция да бъде по-дебела от обикновено; Когато те са ниски, това може да причини загуба на косаВнезапна промяна в нивата на естроген – след бременност или спиране на противозачатъчните хапчета, например – също може да доведе до временно окапване на косата.

6. Вашето лекарство може да има странични ефекти.

Някои лекарства могат да имат пряко въздействие върху окосмяването по тялото ви. Някои, включително някои антидепресанти и антикоагуланти, могат да причинят временна загуба на коса, обикновено чрез процес, наречен телогенен ефлувиум, състояние на косопад, което може да се случи и след бременност, голяма операция, драстична загуба на тегло или екстремен стрес .

Други лекарства могат да предизвикат растеж на косата, включително увеличаване на космите по тялото. Те включват тестостерон, даназол (също андроген), фенитоин (антиконвулсант) и глюкокортикоиди (вид стероид). В повечето случаи промените в косата не са постоянни и ще изчезнат, след като спрете да използвате лекарството.

7. Може да имате автоимунен проблем.

Рядко е, но при определени автоимунни състояния имунната ви система може да се побърка и да атакува космените ви фоликулиРезултатът може да бъде загуба на косата ви на странни, кръгли петна (наречени алопеция ареата); загуба на цялата коса на скалпа (алопеция тоталис); или загуба на цялата коса по главата и тялото, включително веждите и миглите ( алопеция универсалис ). Тези състояния обикновено се лекуват със системни стероиди и косата може да порасне отново - въпреки че лечението не винаги е трайно.

Кога да посетите вашия лекар относно окосмяването по тялото

Докато промените в окосмяването по тялото могат да показват основен здравословен проблем, това не винаги означава, че нещо не е наред. Повечето пациенти, които са с прекомерно окосмяване по лицето или тялото, са вариант на нормалното.

Въпреки това, ако развивате ново, променящо се или досадно окосмяване по лицето, челюстта, брадичката или гърдите, не забравяйте да се консултирате с вашия дерматолог, за да разберете дали има някакъв основен медицински проблем.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay