9 експертни съветa за това как да останете здрави в самолета

9 експертни съветa за това как да останете здрави в самолета

Летенето е един от най-бързите и удобни начини за достигане до желаната дестинация. Всеки път, когато се качваме на борда, виждаме чисти редове от седалки и усмихнат персонал. Но в тази перфектна среда всъщност имате по-голям шанс да се разболеете, отколкото на почти всяко друго място както и заразяване с микроби и бактерии, които могат да доведат до сериозни заболявания.

Искаме да споделим с вас експертни съвети как да останете здрави в самолета и да стигнете до вашата дестинация в перфектна форма. Кои от тях вече сте правили?

1. Избягвайте да летите с наскоро счупен крайник и гипс

Обикновено самолетите летят на много голяма височина, тъй като въздухът е по-тънък и гладък там, но налягането на въздуха е много по-ниско, отколкото на нивото на земята. Под напрежението в самолета, вашите крайници могат да се разширяват и да прекъсват циркулацията, което може да доведе до трайно увреждане. Ако сте със счупен крайник и трябва да летите, консултирайте се с вашия лекар.

2. Избягвайте бактериите на възглавници и одеяла

Възглавниците и одеялата се използват няколко пъти, преди да бъдат изпрани, така че те са пълни с бактерии и микроби. Същото важи и за опакованите. Имаше твърдения в миналото, че авиокомпаниите препакетират одеяла и възглавници без почистване или ги почистват на всеки 5 до 30 дни. Дори току-що изпраните одеяла се поставят за първия полет за деня, оставяйки тези, които се качват в края на деня, в риск.

Съвет: Носете си свое одеяло или възглавница за врата. 

3. Не докосвайте устата, носа и очите си

Опитвайте да избягвате докосването на области, които са лесно достъпни за микроорганизмите, които чакат да влязат в тялото ви. Дори измиването на ръцете няма да ви помогне да намалите броя на микробите.

4. Намалете шансовете си за заразяване от подлакътници и подноси

Самолетът се почиства основна веднъж на 30 дни, така че ако пътникът преди вас е бил болен от грим, шансът и вие да се заразите, като докосвате същите повърхности, е голям.

5. Бъдете хидратирани, за да избегнете синусови инфекции

Въздухът в самолета е с 55% по-сух, отколкото във всяко друго място. Лигавиците ви могат да изсъхнат сериозно, което води до по-голяма уязвимост за развиване на инфекции. Пийте много вода преди полета, както и по врме на пътуването.

6. Дръжте смъртоносните бактерии и микроби далеч от тялото си

В самолетите има бактерии, които могат да бъдат наистина опасни. Опитайте да подсилите имунната си система, като приемате много витамин С.

7. Носете маска, ако имате слаба имунна система

Дори да пътувате кратко време, все пак сте в затворено пространство, а бактериите се развиват много добре на такива места. Ако имате слаба имунна система и сте склонни към заболявания, носете маска. Така ще предпазите себе си, а и другите, ако вие сте болните.

8. Променете графика за спане

Ако планирате да летите до нова часова зона, би било разумно да настроите програмата си за спане и хранене. Пътуване на изток? Отидете в леглото само един час по-рано всеки ден в рамките на 2 или 3 дни преди полета. Запад? Един час по-късно. Вашето тяло ще има по-плавен преход към новата часова зона.

9. Предотвратете слабото кръвообращение

Седенето на едно място може да доведе до дълбока венозна тромбоза и бавен приток на кръв, което може да доведе до образуване на съсиреци. Лошата циркулация прави краката ви подути, вцепенени или студени. Носенето на тесни дънки също може да затрудни циркулацията.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay