9 симптома на менопаузата, които трябва да знаем

9 симптома на менопаузата, които трябва да знаем

48 години е средната възраст, на която жените започват да изпитват симптомите на менопаузата. Менопаузата започва, когато една жена няма менструация от една година. През това време жените може да имат неприятни симптоми, свързани с хормонални промени в тялото.

Ето кои са симптомите на менопаузата и как да направите този период по-лек:

Промени в настроението

Д-р Е. Ф. Фрийман и колегите му от университета в Пенсилвания провеждат 9-годишно проучване на жени по време на менопаузата. Те събират информация, като разпитват жените за симптомите, които имат.

Чрез това проучване, те разбрали, че по време на менопаузата жените могат да имат внезапни промени в настроението, обикновено без причина. С течение на времето, промените в настроението стават по-чести, заедно с физиологичните промени.

Горещи вълни

Учените от университета "Емори" изучават горещите вълни и изпотяване по време на менопаузата. В един момент жените усещат горещина, изпотяват се, лицето им се зачервява, а минути по-късно им е студено. В проучването участват жени на възраст 45-55 години.

Резултатите показват, че тези симптоми се откриват при 25,7% от жените, но при жени в късния стадий на менопаузата, тези симптоми се наблюдават при 52,6% от жените. За да облекчите този симптом, трябва да премахнете алкохола и цигарите от живота си.

Нарушен сън

Проблемите със съня са едно от най-популярните оплаквания от жени, които са в менопауза. В ново проучване, проведено в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, на жени на възраст 45 до 55 години учените открили, че проблемите със съня се появяват на различни етапи от менопаузата, но те се свързват с депресия и горещи вълни. Професор Ребека Смит казва, че ако другите проблеми бъдат решени, сънят също ще се нормализира.

Депресия

Анита Клейтън от Университета във Вирджиния изчислява, че съществува връзка между менопаузата и риска от развитие на депресия.

Менопаузата е нормална част от живота и повечето жени я изпитват по подобен начин. Някои жени обаче стават по-уязвими по отношение на физическото и психическото здраве. Има висок риск от депресия.

Проблеми с паметта

Изследвания в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и Северозападния университет в Чикаго показват, че жените в менопауза могат да имат проблеми с паметта.

Съдови проблеми

Учените от университета в Колорадо установяват връзка между симптомите на менопаузата и съдовите проблеми. "Преходът в менопаузата е уязвимо време за жените от гледна точка на съдовото здраве", казва водещият автор на изследването Кери Хилдрет.

Трябва да се грижите добре за сърдечно-съдовата система през този период. Също така, може да имате подуване на краката и ръцете и за да го намалите, трябва да пиете по-малко вода вечер.

Главоболие

Мигренозното главоболие се засилва, когато жената навлиза в менопаузата. Като цяло жените имат повече главоболия, отколкото мъжете, а честотата им по време на менопаузата може да се увеличи с 76%.

Стрес

Изследване на Катедрата по психиатрия в Университета в Северна Каролина в Chapel Hill показва, че естрадиолът (форма на естроген), който се среща често по време на менопаузалния преход, може да повиши емоционалната чувствителност към психосоциалния стрес.

По-конкретно, резултатите показват, че флуктуацията на естрадиол може да повиши чувствителността на жените към социалното отхвърляне. Когато тази чувствителност се комбинира с психо-социални стресови фактори, жените са особено уязвими при развиването на клинично значими депресивни симптоми. Физическата активност, йога и медитация могат да помогнат с тези симптоми.

Ниско либидо

Жените преживяват значителен спад в сексуалната функция приблизително 20 месеца преди и една година след последния си менструален цикъл и този спад продължава, но с малко по-бавно темпо през следващите 5 години, според проучване, ръководено от изследовател в Wake Forest Медицински център.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay