Моята мечта - така желаната бременност!

Да са сдобиеш с дете е "Дар от Бога"!

Навярно мнозина от вас разбират думите ми, но други все още са далеч от мислите, свързани със създаване на рожба. Истината е, че когато сме готови да имаме дете, е възможно нещата да не се случат толкова бързо, колкото на нас ни се иска. 

Понякога различни фактори са причина бременността да се бави. Важното в случая е да осъзнаете, че причината за липса на бременност може да се крие както при жената, така и при мъжа, а дори и при двамата партньори.

Трудно е човек да се изправи открито пред очевидното и да си даде ясна сметка, че щом след редовни полови контакти без предпазни средства и редовен менструален цикъл в продължение на една година бременност не настъпва – значи има проблем! 

Практиката на репродуктивните специалисти от Медицински комплекс "Д-р Щерев” показва, че шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е наред, е около 20-25% в рамките на един месец.

Моята мечта - така желаната бременност!Thinkstock/Guliver

До третия месец след започването на активни опити за забременяване приблизително при 50% от двойките настъпва бременност, докато в следващите три месеца шансът нараства само с още 25%. Проучвания показват, че е налице над 90% възможност за забременяване след опити за зачеване в продължение на една година при здрава двойка.

Невъзможността за забременяване от първия път може да се дължи на различни фактори като:

• Овулацията не се случва при всеки цикъл по едно и също време

• Невинаги яйчникът отделя яйцеклетка, понякога "прескача” 1-2 цикъла

• Не всеки фоликул, който нараства като "доминантен” и се пука при овулация, съдържа яйцеклетка

• Не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди след отделяне (а в естествени условия обикновено е една)

• Яйцеклетката се отделя от фоликула, обградена от стотици клетки, и се нарича кумулусно-ооцитен комплекс. В редки случаи този комплекс може да не съдържа яйцеклетка. Тогава се говори за т.нар. "кухо яйце”

• Сперматозоидите не пристигат "навреме” до яйцеклетката, не преживяват достатъчно, нямат нужната концентрация (далеч не е вярно твърдението, че един сперматозоид е достатъчен; в естествени условия са нужни милиони сперматозоиди, които помагат на този "един”, като атакуват кумулусно-ооцитния комплекс и самата яйцеклетка, за да я "предразположат” да поеме сперматозоида)

• Невинаги яйцеклетката се опложда правилно (понякога пропуска повече от един сперматозоид), като това води до ембрион, който не се развива или спонтанен аборт в ранен етап, много преди теста за бременност
 
• Невинаги от правилно оплодената яйцеклетка се получава ембрион с добри характеристики и потенциал за имплантация

• Невинаги лигавицата на матката е готова да посрещне ембриона и да му "позволи вгнездяване”

Моята мечта - така желаната бременност!Thinkstock/Guliver

Ако все още не сте видели мечтаните две чертички на теста за бременност, то се въоръжете с търпение, любов и силна вяра, че слънце ще изгрее и на вашата улица!

В рамките на месец ще дискутираме как да сбъднете своята мечта с помощта на Медицински комплекс "Д-р Щерев” в темата на месеца "Пътят към успешната бременност". Включете се активно с коментари и въпроси към едни от най-добрите репродуктивни специалисти в България.

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
- Скъпааа, прибрах сеее! Ммм, как вкусно мирише. На пържолки?- Не е от нас!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти