Предимствата да се храним заедно

Предимствата да се храним заедно

Споделяне на времето, докато се храним със семейството (и не, не е задължително да е на вечеря), има огромни ползи както за децата, така и за техните родители. Хапването заедно може да бъде идеално решение за родителите. Какво друго бихте могли да правите в рамките на час, което ще подобри ефективността на децата ви, ще увеличи самочувствието им и ще намали риска от злоупотреба с наркотични вещества, депресия, ранна детска бременност и затлъстяване?

Изследвания, проведени през последните две десетилетия, показват, че прекарването всеки ден на няколко минути без телефон или телевизор и създаване на истинска връзка по между си с храна, може да подобри физическото и психическото здраве на всички членове на семейството.

Искате доказателства? Ето някои от ползите да се храним заедно като семейство.

Учи децата ви на по-добри хранителни навици. Тийнейджъри, който ядат в компанията на семейството си, са по-склонни да консумират повече плодове и зеленчуци и по-малко пакетирани храни и сладки газирани напитки. Тези твърдения на учените са факт независимо от това колко едно семейство е стабилно.

Може да предотврати сериозни психосоциални проблеми. Според изследване на група канадски изследователи, честите семейни вечери могат да предотвратят проблеми с хранителни разстройства, употреба на алкохол и наркотици, насилствено поведение, депресия и мисли за самоубийство при подрастващите. Семейното хранене оказва положително влияние най-вече у младите хора.

Може да ограничи проблема с килограмите в по-зряла възраст. Съществува пряка зависимост между честотата на споделените семейни хранения в юношеска възраст и минималните вероятности от проблеми с теглото и затлъстяване десет години по-късно. Затова семействата трябва да се опитват да се събират за поне едно или две хранения всяка седмица, за да предпазят децата си от проблеми с теглото в бъдеще.

Може да подобри самочувствието при децата. Храненето заедно може да помогне на децата да се чувстват по-уверени в себе си. Насърчавайки децата да говорят за деня си и истински изслушвайки техните разкази, вие им показвате, че ги цените и уважавате. На децата трябва да им бъде позволено да си изберат на кое място на масата ще седнат и да бъдат насърчавани да помогнат в сервирането на храната или подреждането на масата.

Подобрява комуникативните умения. Проучвания показват, че освен общото здраве и физическа форма, социалното взаимодействие и дискусиите по актуални проблеми на масата може да направи децата по-добри комуникатори.

Може да помогне на децата да не станат жертва на кибертормоз. Връзката между кибертормоза и тревожността, депресията и злоупотребата с наркотици е явна. И при факта, че всеки пети млад човек изпитва някаква форма на кибертормоз, го прави важен проблем. Тийнейджъри, които се хранят със семействата си, в идеалния случай четири или повече пъти седмично, не съобщават да са жертви на онлайн тормоз.

Може да се използва като част от семейна терапия. Терапевтите на семейства, които се подлагат на терапия заедно, могат да получат ценна информация от споделените навици за хранене на пациентите си. По препоръка на специалистите по време на вечеря семействата могат да експериментират с нови роли и модели на общуване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay