Безсмислени домакински задължения, за които не бива да си губим времето

Безсмислени домакински задължения, за които не бива да си губим времето

Оказва се, че губим близо 2 часа на ден в домакински задължения. Разбира се, някои от тези задължения няма как да бъдат избегнати, но може да отделяте по-малко време и останалото време от тези 2 часа да прекарвате в по-приятни занимания. 

Много домакински задължения могат да се извършват по-рядко, отколкото сме свикнали, а някои са напълно безсмислени.

1. Почистване на фугите между плочките

Разходките из къщата с четка за зъби за почистване на фугите между плочките са безсмислени. Някои от тях ще бъдат идеално чисти, а други ще останат тъмни. Едва забележимите дефекти вече ще бъдат очевидни. Освен това ще прекарате много време в това и наистина ще се уморите. Най-добре е да покривате фугите със смес веднъж годишно.

2. Миене на чугунов тиган

Водата може да доведе до покриване на чугуна с ръжда и не е необходимо да използвате препарат на тази повърхност. За да се предотврати залепването на храната по нея, такива тигани трябва да се използват по-често и да се покриват с масло, вместо да се измиват всеки път. В повечето случаи е достатъчно да отстраните остатъците от храна с хартия, да сложите малко масло на дъното и да го приберете. 

3. Внимателно сгъване на бельото

Шкафа с бельо винаги е разхвърлян, без значение колко го подреждаме, така че няма смисъл да си губите времето. 

4. Измиване на кухненската печка и фурната след всяка употреба

Свежите петна и замърсявания се премахват лесно с мокра кърпа. Достатъчно е да измивате повърхността с препарат веднъж седмично и решетките във фурната, веднъж месечно. Агресивните почистващи препарати могат да развалят повърхностите, така че е по-добре да не ги използвате прекалено често. 

Можете да миете фурната само 3 до 4 пъти годишно, тъй като храната не влиза в контакт с повърхностите и високата температура унищожава повечето бактерии.

5. Полиране на дървените мебели често

Експертите казват, че само мебелите, които вече са покрити с масло и восък, трябва непрекъснато да бъдат полирани. В повечето случаи това важи за антични мебели и скъпи дизайнерски мебели. На всички останали видове мебели има определено покритие, което се отстранява, като се почистват прекалено често. 

Полиращите препарати могат да се прилагат два пъти годишно. През останалото време просто избършете повърхността с мокра кърпа. 

6. Пране на пердета преди празниците

Средно трябва да перем завесите веднъж на 6 месеца, но не повече от това, както правят много семейства. Ако нямате домашни любимци или ако не отваряте прозорците много често, завесите може да останат чисти и свежи за по-дълго време.

Прането на завесите и пердетата твърде често може да доведе до избледняване на цвета. Ето защо от време на време можете да почиствате завесите с прахосмукачка. Парочистачката е друга чудесна възможност за бързо и лесно освежаване на завесите.

7. Миене на всички хранителни продукти

Ако на опаковката на целината пише, че е готова за консумация, не е нужно да измивате всяко малко парче. Измиването няма да направи храната по-чиста, но има голям шанс да я "заразите" с патогени от мивката и други повърхности.

Няма нужда да миете месо. Водата няма да помогне в борбата с микробите и бактериите - за да направите това, имате нужда от висока температура, докато готвите.

По-добре е просто да избършете гъбите със суха хартиена кърпа и да ги обелите. Измиването им ги кара да се развалят по-бързо и вкусът може да бъде нарушен, тъй като попиват водата.

8. Гладене на чаршафи и дрехи често

Само си представете колко по-лесен би станал животът ви, ако закупите неща, изработени от материали, които не се нуждаят от гладене. 

Но дори да използвате плат, който се нуждае от гладене, пак можете да избегнете да го правите. Можете да окачите мокрите дрехи на закачалки и така няма да се измачкат.

9. Избърсване на измити съдове с кърпа

Дори визуално чистите кухненски кърпи могат да имат микроби по тях и ще има много влакна, които се прехвърлят върху чиниите. По-прост и чист начин е просто да оставите съдовете да изсъхнат сами.

Друга безсмислена задача е измиването на съдовете, преди да ги поставите в съдомиялната машина. Всичко, което трябва да направите, е да махнете парчетата храна от чиниите.

10. Чистене на тръбите "за всеки случай"

Ако мивката ви или канала в банята се запуши, изчистете го, но няма сммисъл да изсипвате почистващи препарати за всеки случай, защото разяждат тръбите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay