Мързеливите родители отглеждат необикновени деца

Мързеливите родители отглеждат необикновени деца
Pexels

Ерата на "супер родителите" изглежда е приключила и все повече родители се опитват да възприемат стила на "мързеливото родителство". Естествено това не означава да оставяте децата си да гледат телевизия по цял ден. По-скоро означава да направите крачка назад и да оставите децата си да се научат как сами да се справят с различните ситуации, вместо да бързате да им помагате с всичко. 

Да си "мързелив" родител не е толкова лесно, колкото звучи, защото е нужно много търпение, за да бъдеш такъв. Ние вярваме, че този стил на възпитаване на деца е много полезен за тях. Ето защо:

1. Децата се учат да се грижат за себе си сами 

Мързеливите родители отглеждат необикновени деца Instagram

Реалността е трудна и опитите да улесняваме живота на децата ни, когато са малки, само влошават ситуацията. Един ден, когато пораснат и са свободни да живеят собствения си живот, ще им бъде изключително трудно. Мързеливите родители позволяват на децата си да преодоляват предизвикателствата стъпка по стъпка през детството си и така се научават да се грижат за себе си сами. 

2. Децата стават по-отговорни

Винаги е по-лесно вие да свършите всичко вкъщи- почистване, миене на чинии, оправяне на легло и т.н. Когато вие го правите, нещата се случват по-бързо и са свършени по-качествено, но по този начин не позволявате на децата си да се научат как се правят тези неща. Ако им позволявате да ви помагат, ще станат много по-отговорни, когато пораснат. 

3. Насърчавате децата си да вярват в себе си 

Мързеливите родители отглеждат необикновени деца Instagram

Когато родителите правят всичко вместо децата си, те се стават несигурни и всичко им е безразлично. Те започват да вярват, че не могат да свършат нищо сами и винаги търсят помощ. Ако им позволявате да правят някои неща сами, те ще се научат да вярват в себе си, което ще им бъде от полза на по-късен етап. 

4. Децата получават повече от родителите си 

Мързеливите родители отглеждат необикновени деца Instagram

Когато не се стараете да свършите всичко и всичко да бъде безупречно, вие имате повече енергия, която да посветите на децата си. По този начин сте много по-пълноценни родители. Отделяйте повече време и внимание на децата си. Винаги ще има чинии за миене, винаги няма да бъде достатъчно чисто, но децата ще пораснат и ще си тръгнат и никога вече няма да бъдат малки. 

5. Децата ви ще имат истинско детство

Мързеливите родители отглеждат необикновени деца Instagram

Не е особено голям проблем, ако детето ви не знае английски език на 5 години или ако не се е научило да чете до 4-годишна възраст. Позволете на децата си да имат пълноценно детство. След като изживеят всички детски лудории ще имат достатъчно време да научат всичко, което трябва да научат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

21 9
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти