Причините, поради които хората изневеряват, могат да бъдат много по-сложни, отколкото мислите

Причините, поради които хората изневеряват, могат да бъдат много по-сложни, отколкото мислите
pixabay

Ако някога сте били измамени и са ви изневерили, първият ви въпрос вероятно е бил: защо? По същия начин, ако вие сте изневерили, вашият партньор се е питал защо. 

Ново изследване хвърля светлина върху причините за изневяра. Публикувано в The Journal of Sex Research, изследователите питат 495 млади възрастни за миналото им, свързано с изневерите, чрез интернет въпросник. 

Резултатите? По-голямата част от отговорите потвърждават това, което науката вече знае (хората мамят, защото не са доволни от връзката, чувстват се пренебрегвани, са ядосани или имат фантазии за някой друг). Но въпросникът разкри и други причини. Ето какво признават някои:

"Вече не бях влюбен в моя партньор"
"Не бях много отдаден"
"Исках да увелича популярността си"
"Исках по-голямо разнообразие от сексуални партньори"
"Бях пиян и не мислех"
Какво означава това? Е, това означава, че изневярата е повече от любовта (или липсата й) в двойката. Може би е повече за това как измамникът се чувства за себе си или какъв вид не толкова добра ситуация, в която са се вмъкнали. "Би било грешка да заключим, че всички дела (и поведението, свързано с изневяра) се основава на връзката ", пишат авторите на изследването. 
И така, какви други фактори имат значение? Хората, които са били по-малко съвестни, са по-склонни да мамят, както и хората, които са имали "несигурно привързание". Чувството за несигурност в една връзка е рецепта за нещастие и чувство на по-малко удовлетворение или ангажираност ви кара да потърсите увереност на други места. Нещо повече, хората, които избягват близостта, вероятно ще се оттеглят, за да дадат тласък на самочувствието си. 
Изследователите също установиха, че всички типични причини, които чувате защо мъжете и жените изневеряват, са верни. Мъжете са подвластни на сексуалното желание. Жените изневеряват, защото смятат, че техните нужди не са били удовлетворени в отношенията.
Ако са ви изневерили, вероятно повтаряте "какво се е объркало" във вашите отношения отново и отново в главата си. Говорете с партньора си. Това е единственият начин да разберете дали има някакви дупки в отношенията, които си струват да се поправят - или не. Това е труден (и неудобен) разговор, разбира се, но това е, което трябва да се случи.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти