Кърмените деца всъщност не са по-умни от хранените с бутилка

Кърмените деца всъщност не са по-умни от хранените с бутилка

Не всяка майка получава шанса да кърми детето си. А има някои, които решават просто да не го правят. Тези майки могат да се чувстват виновни само като си помислят, че може би лишават детето си от ползите от кърменето. Е, време е да задраскаме една от ползите от списъка, защото скорошно проучване показа, че кърменето не прави детето по-умно.

Никоя майка не трябва да изпитва натиск да кърми децата си, независимо какви са ползите. И така, с надеждата да облекчим тежестта на социалния натиск, който носят много майки, ние решихме да споделим това откритие с всички вас.

Децата, които са били кърмени, показват по-висок коефициент на интелигентност в ранна възраст

Изследователи от проучването установяват, че децата, които са били кърмени в продължение на 3 или повече месеца, имат общо по-високи нива на интелигентност на възраст 6,5 години. Според резултатите единствената значителна разлика е, че децата, които са били кърмени за по-дълъг период, показват 7,9 точки по-високо ниво на IQ в сравнение с децата, които не са били.

Когнитивните ползи от кърменето обаче намаляват по-късно в живота

Изследователите от същото проучване направили тест за неврокогнитивна функция за пореден път, когато децата били на 16. Те били оценени в 7 вербални и 7 невербални области с помощта на компютъризиран, самостоятелно администриран тест.

Резултатите показват, че изключителното и продължително кърмене не е имало значителни ползи върху цялостната неврокогнитивна функция по-късно в живота на децата. Единственият благоприятен ефект от кърменето за деца на 16-годишна възраст е малко по-добрата словесна функция, която е само с 2,5 точки по-висока от децата, които не са кърмени.

Други фактори на околната среда могат да играят по-голяма роля в интелигентността на децата с напредването на възрастта

Според проучване, децата, които са по-физически активни, имат по-високи доходи, а родителите с висше образование имат по-висок коефициент на интелигентност. Друг важен фактор е детето да получи оптимална среда, в която да може да развие пълния си генетичен потенциал.

Майките, които решат да не кърмят децата си, не трябва да се чувстват виновни

Много майки споделят, че кърменето ги прави нещастни и че не се чувстват като другите майки, които описват всичко това като невероятно свързване с бебето.

Цялото преживяване може да бъде напрегнато, разочароващо, неудобно.

В много случаи, децата и майките се чувстват по-добре и по-щастливи, когато храненето се случва с адаптирано мляко. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay