Кърменето може да убие вашето сексуално желание, но ето как да го върнете

Кърменето може да убие вашето сексуално желание, но ето как да го върнете
Pexels

Ако сте майка от скоро, може би се чудите как стои въпросът със секса и кърменето и този непостоянен звяр, либидото. Напълно нормално е вашето сексуално желание да е непостоянно по време на бременност и след раждане, но може да не сте чували, че по време на кърмене обикновено либидото е доста ниско. 

Да, кърменето може да убие либидото ви и ако се притеснявате за това, недейте, тъй като има начини да си върнете сексуалното желание обратно. 

Ето няколко начина да възобновите интимността и да засилите своето либидо по време на кърмене:

Кърмене и хормони

По време на бременност тялото ви увеличава производството на естроген и прогестерон, два полови хормона, които са пряко свързани с либидото или сексуалното желание. След като бебето се роди, някои жени се чувстват значително по-малко заинтересовани от секса, заради значителния спад в същите тези хормони.

Докато кърмите, тялото ви не произвежда естроген и генерира по-ниски нива на прогестерон, за да поддържа производството на мляко. Какво означава това във връзка със секса и сексуалното влечение? По същество това се равнява на вагинална сухота и ниско либидо.

Какво трябва да знаем за кърменето и либидото

Има и други фактори, които идват с кърменето, което може да повлияе на вашето сексуално влечение - освен хормоналния пейзаж.

Актът на кърмене освобождава окситоцин – хормонът на любовта и свързването, който помага за насърчаване на връзката с вашето новородено. Въпреки че кърменето не е сексуално, то може да задоволи нуждата ви от физическа връзка. Кърменето включва много докосване, държане и гушкане. Много майки съобщават, че се чувстват "докоснати" в края на деня. Последното нещо, което може да искате, е да бъдете докосвани от някой друг, след като оставите бебето да спи.

Лишаване от сън

Въпреки че хормоните играят основна роля за въздействие върху либидото, те не са единственият фактор в играта. Лишаването от сън също може да допринесе за ниско сексуално желание. В края на краищата, събуждането на всеки 2 до 3 часа в продължение на седмици, за да кърмите гладно бебе, не е особено благоприятно за забързан сексуален живот.

Съвет: Интимността не винаги е равна на полов акт, особено когато сте изтощени. Целувките, масажите, гушкането могат да насърчат силна, интимна връзка с партньора ви, когато просто сте твърде изморени, за да правите секс.

Чувствителни гърди

Може да се чувствате неудобно от докосването на гърдите си по какъвто и да е сексуален начин, когато сте ги използвали, за да отглеждате и храните бебето си цял ден. Комуникацията около тези чувства е ключова. Говорете с партньора си, това е единственият начин да преодолеете проблема.

Вагинална сухота

Липсата на естроген може да означава сухи вагинални тъкани и проблеми със смазването, което може да бъде болезнено по време на секс.

Изтичане на мляко

Може да се чувствате несигурни или нервни от изтичането на мляко, докато сте интимни с партньора си. Когато сте възбудени, тялото ви освобождава окситоцин, което може да доведе до изпускане на мляко. 

Ревност

Понякога партньорите се чувстват уплашени от физическата връзка, която кърмещата майка има с бебето си. Знайте, че това не е по ваша вина: няма нищо лошо в това да кърмите бебето си, докато вие и вашето бебе не почувствате, че сте приключили с този период.

Връщането в играта с доза хумор и доза любопитство към новото ви тяло и предпочитания може да ви помогне много. Най-важното е, говорете открито с партньора си за това как се чувствате относно секса. Забавете нещата, ако е необходимо - вашето тяло и дух се нуждаят от време след раждането, за да се възстановят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay