Носталгия по карантината: Какво предствлява и защо хората я изпитват?

Носталгия по карантината: Какво предствлява и защо хората я изпитват?

Престоят под карантина в първите месеци на пандемията от COVID-19 доведе до много отрицателни странични ефекти. Всъщност, според Националната библиотека по медицина, психичното ни здраве е силно засегнато поради липсата на социално взаимодействие и намаляването на физическото движение. По време на карантината много от нас изпитаха повишени нива на стрес и безпокойство, а преживяването на самата пандемия създаде още повече проблемиИ макар да можем да се обзаложим, че никой не си пожелава тези дни отново, имаше някои положителни страни в локдауна.

Много семейства съобщават, че са засили връзката с децата си, тъй като са били заедно у дома, вместо на работа и на училище. И всички интроверти можеха да се радват на факта, че имат най-доброто извинение да не напускат дивана си. Така че не е твърде изненадващо, че сега, след като локдаунът е зад гърба ни, много хора изпитват нов феномен: носталгия по карантина. 

Ето какво е и защо карантината би могла да ви липсва:

Всички можем да се съгласим, че 2020 г. не беше особено приятна година. Независимо дали сте се радвали на идеята да останете вкъщи или ви е лиспвал социалния ви живот, сред всички нас е имало чувство на обреченост, което определено ни попречи да се наслаждаваме на живота. Често обаче оценяваме нещата едва след като вече ги няма и това изглежда е много вярно за карантината. Накратко, носталгията по карантина е тъга по времената на изолация. Не, това не означава, че ви липсват страхът и скръбта от онези дни, а нещо повече, че на хората им липсва техният забавен начин на живот и липсата на отговорност.

Странно е да копнеем за това болезнено за света време, особено като се имат предвид милионите хора, които са починали от COVID. Но според психилози тези чувства са напълно нормални и дори очаквани. По време на локдауна за първи път много от нас се чувстваха добре, без да правят нищо и вероятно това е момент, към който никога няма да се върнем. 

Ако се чувствате малко виновни, че ви липсва карантината, не сте сами — просто погледнете многото хора, изпитващи същите чувства.

Години след локдауна общността на TikTok си спомня тези времена в положителна светлина. Много хора са изтеглили приложението за първи път по време на блокиране, което се е ключов момент в техните карантинни спомени. Сега потребителите гледат назад към онези времена, правейки видеоклипове като този, които всъщност карат всичко да изглежда някак хубаво.

Всъщност някои от най-известните звуци в TikTok се появяват именно по време на блокирането - помните ли "Bored in the House?" Но дори и да не сте били привързани към телефона си като много от нас, вероятно все още изпитвате чувство на носталгия по дните, в които можете да се съсредоточите върху себе си и да игнорирате неща като нежелани покани за парти, работа в офиса и принуждаване да обличаме официални дрехи. 

Ако спомените за онези дни ви натъжава, психолози споделят, че е важно да си позволите да изпитате тези емоции и да не се чувствате виновни за тях – карантината беше необичайно време и ще отнеме всички нас много, много години, за да го преодолеят напълно.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay