Доказано: Блондинките са по-умни от брюнетките!

Учени представиха проучване, което показва, че блондинките имат потенциал да бъдат гении

Едва ли има човек, който да не знае поне един виц за блондинки. Ако пък сте представителка на дамите с рус цвят в косите, не може да не сте били подигравани поне три пъти за тази си характеристика. Ежедневно попадаме на различни майтапи относно блондинките, без значение дали е по телевизията, или в интернет. Е, скъпи дами, вече можете да се защитите! Учени доказаха, че русите представителки на нежния пол са по-умни от останалите жени с различен цвят на косата. Този път картите не са в ръкава на брюнетките.

Учени от университета в Охайо, САЩ са изследвали статистики относно успеха на жените през последните 50 години и са стигнали до заключението, че блондинките имат по-високо IQ от жените с тъмни или червени коси. Сред тях дори има гении!

Всички психологически и социални изследвания през последните години показват, че стереотипите влияят много силно по отношение на назначаването на дами с рус цвят на косата и други подобни социални явления, пише ученият Джей Загорски в списание Economic Bulletin. "Нашето изследване убедително показва, че блондинките не бива да бъдат дискриминирани заради "ниското” си ниво на интелигентност”, се посочва в статията.

Доказано: Блондинките са по-умни от брюнетките!Thinkstock/Guliver

Загорски стига до това заключение, след като анализира данните от нивата на IQ тестове, личния успех на изследваните дами, както и други социално-икономически параметри. Те са събрани през 1979 година в САЩ по време на изследване върху няколко хиляди млади американци и такива, които са родени в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Този тест, както обяснява ученият, е бил проведен "на тъмно”. Участниците не са знаели каква е целта на неговото изследване. Шест години по-късно, през 1985-та, учените по социални науки събират данни за цвета на косата и кожата на участниците. Това позволява на Загорски да определи обективно дали блондинките наистина са по-глупави, а брюнетките по-умни от средно интелигентната жена.

Доказано: Блондинките са по-умни от брюнетките!Thinkstock/Guliver

Резултатите са доста неочаквани. Нивото на IQ при блондинките е от 103.2 точки. Брюнетките са със 102.7 точки, а червенокоските - 101.2.

Оказва се, че шансът една блондинка да е гений, е по-голям, отколкото този на дама с друг цвят на косата. Това успява да докаже, че русите жени не само не са по-глупави от останалите, а понякога ни изумяват с интелигентност. Не е сигурно на какво се дължи този факт, но е налице. Важното е, че учените доказаха, че и русокоските имат мозък в главите си. От тук нататък блондинките могат да се гордеят с този факт и да продължават да разбиват стереотпи, налагани с векове!

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти