Подробен наръчник за смяна на памперс

Подробен наръчник за смяна на памперс
unsplash

Едно от първите неща, които майката трябва да знае как да прави, когато се появи бебето, е смяната на памперса. Това е нещо, което трябва да направите буквално няколко часа след появата на детенцето на бял свят и макар че акушерките в болницата вероятно ще ви покажат как се прави, добра идея е да бъдете подготвени. 

Подробен наръчник за смяна на памперс unsplash

Повечето жени си мислят, че смяната на памперса е нещо елементарно и че могат да го правят, макар да не са гледали бебе досега. Истината е, че наистина е лесно, но има някои тънкости, които трябва да знаете, тъй като грешките при смяна на памперс могат да означават здравословни проблеми за бебето. 

От какво имате нужда?

Подробен наръчник за смяна на памперс unsplash

1. Два различни размера памперси

Тъй като преди бебето да се появи няма как да знаете с точност колко килограма ще бъде то, добре е да вземете по един пакет от двата първи размера. Съвсем възможно е бебето ви да се роди малко по-голямо и най-малките памперси да не са подходящи. Естествено можете да купите памперси и след раждането, но ще бъдете много по-спокойни, ако сте се подготвили предварително. 

2. Мокри кърпички

Мокрите кърпички са нещо, което всяка майка трябва да има подръка. Вземете няколко пакета мокри кърпи, като е добре да вземете такива за чувствителна кожа. След като бебето се появи и видите как кожата реагира, можете да купувате и обикновени, но е добре да започнете с по-нежни кърпички. 

3. Подложки за повиване

Еднократните подложки за повиване са много удобни, защото просто загъвате и изхвърляте, когато се замърсят. Ако повивате бебето на леглото или върху някакво одеялце, ще трябва да перете след почти всяка смяна на памперса. 

4. Кошче за памперси

Трябва да сложите кофа, в която да изхвърляте използваните памперси. Има специални кошчета, които не пропускат миризмата, а можете да използвате и обикновена кофа за боклук, но ще трябва да я изпразвате доста често, за да избегнете неприятната миризма в стаята.

5. Крем за подсичане

Кремът за подсичане е задължителен елемент от смяната на памперси. Вероятно ще мине малко време, докато откриете крема, който се отразява най-добре на вашето бебе, но можете да вземете няколко вида първоначално. Крем за подсичане се използва от първия ден, така че е важно да си набавите. 

6. Безопасно място за преобличане на бебето 

Можете да използвате маса за повиване, висок скрин, леглото или дори пода. Докато бебето е малко, добре е това място да бъде високо, за да ви бъде по-удобно. Когато порасне и започне да се движи повече, вероятно ще го преобувате предимно на леглото. 

7. Дезинфектант за ръце

Добре е да сложите дезинфектант в зоната за повиване, за да почиствате ръцете си преди да започнете със смяната на памперса. Изключително важно е ръцете ви да бъдат чисти.

Процесът: Как се сменя памперса?

Подробен наръчник за смяна на памперс unsplash

Стъпка 1: Сваляне на старата пелена

Преди да започнете, уверете се, че разполагате с всички елементи, изброени по-горе. Сложете бебето да легне и разкопчайте дрехите. Плъзнете ги нагоре, за да ги запазите чисти. Поставете чистия памперс под бебето, за да е готов. Това ще ви спести време и ще ви помогне да поддържате зоната за преобличане чиста.

Стъпка 2: Почистване

Свалете стария памперс, сгънете го и го оставете под дупето на бебето. Почистете старателно с мокри кърпи и издърпайте мръсния памперс. 

Стъпка 3: Нанесете крем за подсичане

Добре е да нанасяте крем всеки път, за да избегнете появата на обриви. Внимателно намажете всички гънки, обикновено там се задържа мръсотия и влага, които водят до подсичане.

Стъпка 4: Залепете памперса

Затворете и залепете памперса. Трябва да внимавате с ръбчетата на пелената, изпънете ги добре, така че да не прежулват нежната бебешка кожа. Залепете памперса така, че между него и коремчето на бебето да има един пръст разстояние. 

Стъпка 5: Обличане

Изтрийте ръцете си и облечете бебето. Можете да използвате мокра кърпа, за да почистите ръцете си. 

Стъпка 6: Гушкане

Не забравяйте, че бебето има нужда от гушкане. 

Подробен наръчник за смяна на памперс unsplash

Съвети и трикове за смяна на памперси

Как да смените памперс на новородено

Когато имате новородено бебе, ще сменявате памперси доста по-често. Обикновено става въпрос за около 10 памперса на ден. Цветът на изпражненията ще се промени от зелен на по-жълто-зелен. Известно зачервяване също е често срещано през първите няколко дни, но все пак говорете с вашия лекар. 

Когато сменята памперс на новородено бебе, трябва да внимавате с пъпчето. Просто слагайте памперса леко по-надолу, за да не дразни пъпчето.

Съвети за смяна на памперс на момиченца

Ако имате момиченце, винаги бършете отпред назад, за да избегнете инфекции. Трябва също да почиствате внимателно между гънките на кожата.

Подробен наръчник за смяна на памперс unsplash

Съвети за смяна на памперс на момченца

Обикновено бебета пишкат по време на смяна на памперса, а когато става въпрос за момченцата, обикновено струята е насочена нагоре. За да избегнете инциденти, можете да покриете бебето с кърпичка или пеленка, докато го преобувате. Когато затваряте памперса, пенисът трябва да сочи надолу. 

Съвети за смяна на памперс на по-голямо дете

След като бебето порасне, ще трябва да се справяте с много активно и непрестанно въртящо се дете. Можете да го забавлявате с песен, да му говорите или да му дадете играчка, докато сменяте памперса. Когато детето стане на около годинка, най-лесният вариант е да сменята памперса в изправено положение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay