Великият пост- какво трябва да знаете?

Великият пост- какво трябва да знаете?
Pexels

Великият пост е периодът от 7-те седмици преди Великден. Тази година започна на 27 февруари и ще завърши на 15 април. 

Това е най-дългият и важен пост. През този период хората трябва да се въздържат от определени неща, включително от храни с животински произход, алкохол, различни удоволствия и т.н.

Ето какво трябва да знаете за Великия пост:

1. Великият пост продължава 40 дни- от Пепеляна сряда до Великден и е период на покаяние и пост. Неделите не се включват в този брой.

2. Тъй като неделите не се включват, технически постът продължава 46 дни. 

3. Първоначално Великият пост продължавал само 36 дни. 

4. Защо постът е 40 дни? Числото 40 е значимо число за християните. 

5. Католиците започнали традицията на Великия пост около 325 г., по време на Ницейския събор. По-късно се разпространява и сред западноправославната църкви, лутерани, методисти, презвитерианци и англиканци и др.

6. Великият пост започва на Пепеляна сряда. Този ден се нарича така, тъй като някои християни рисуват кръстове на челата си с пепел, за да изразят покаянието си пред Бог.

7. По време на поста можете да ядете риба или други студенокръвни животни. 

8. Освен че не ядат месо, християните също се въздържат от определени пороци, независимо дали става въпрос за шоколад, телевизия или видео игри, или други приятни дейности. Някои дори се въздържат от секс в продължение на 40 дни.

9. Молитвата е друга обичайна практика за тези, които практикуват Великия пост. Това, заедно с поста, помага на християните да останат съсредоточени в Бог.

10. В проучване, направено през 2014 г., 72% от възрастните знаят какво е Великият пост, а 88% от участващите във Великия пост се отказват от някаква храна за 40 дни. Шоколадът била храна номер едно, от която повечето хора били готови да се откажат по време на Великия пост.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay