Няколко факта, които доказват, че майките са истински супергерои

Няколко факта, които доказват, че майките са истински супергерои

Всяка бременност променя тялото ви необратимо. И нямаме предвид стриите или белезите. Имаме предвид завинаги променената ДНК. Попитайте всяка млада майка и тя ще изброи множество неща, които сега са различни за нея. Като забравящия майчин мозък, който според науката прави връзката майка-дете по-силна.

Ето защо всяка майка е истински супергерой: 

1. Майчинството променя вас и вашата ДНК

Химера е легендарен звяр, съставен от различни животни. Майките могат да бъдат оприличени на химери, тъй като всяко дете, което износват оставя отпечатък в ДНК-то. феталните клетки влизат в кръвообращението на майката и остават в тялото й завинаги. Изследователите твърдят, че тези клетки могат да повлияят на майката както положително, така и отрицателно. От една страна, може да ускори заздравяването, но от друга страна, може да увеличи риска от рак. Когато казват, че майчинството ви променя, то го прави и на елементарно ниво.

2. Бебето може да усети вкуса на това, което майката яде

Проучванията показват, че това, което майката яде, овкусява амниотичната течност. Нещо, което бебето поглъща няколко пъти на ден. По принцип бебето може да вкуси това, което майка му яде от утробата.

Проучване показа, че кърмачетата, чиито майки са яли моркови по време на бременност, изглежда харесват зърнени храни, приготвени със сок от моркови, повече от другите. Така че, ако искате да развиете небцето на вашето бебе за здравословни, хрупкави зеленчуци, яжте ги, докато сте бременна.

3. Целуването на бебета е по-лечебно, отколкото си мислим

Всяка нова майка ще ви каже, че желанието да целунете новородено е силно. И науката казва, че когато майките целуват бебетата си, това не е просто любов, това е лекарство.

Тялото на майката поема от патогените, открити по лицето на бебето, и магията се случва в собственото й тяло. 

4. Кърмата се променя, за да осигури имунитет на детето

Фактът, че кърмата е средство за повишаване на имунитета, е доста добре известен. Но имунитетът също е "в реално време". Когато майката целува бебето си, тялото й опознава какви патогени има върху бебето и кърмата се променя, за да се адаптира към ситуацията.

Тялото на майката ще влее в кърмата необходимите антитела, произведени в нея, осигурявайки имунитет в реално време на бебето. Също така запомнете, докато майчината целувка може да открие и лекува, не трябва да позволявате на другите да целуват бебето, защото те могат да внесат микроби.

5. Бременните жени произвеждат огромни количества естроген

Бременността претоварва тялото на майката. Матката се разширява до 500 пъти от нормалния си размер и след това се свива обратно след раждането. Обемът на кръвта се увеличава и за да се справи с това, сърцето също се разширява малко.

И не е само това, една жена произвежда повече естроген при една бременност, отколкото би произвела през целия живот, ако никога не е забременявала. Има причина жените да са изтощени, когато родят и се нуждаят от сън и почивка.

6. Усмивката на майката е почти магическа

Майките имат магия, както и тяхната усмивка или обич. Въпреки че имате нужда от майка си на всяка възраст, безпомощното бебе е най-зависимо от майка си.

Проучванията показват, че когато майките се усмихват, гукат и показват обич към бебетата си, сърдечният им ритъм се синхронизира в един и същи ритъм. Така че, ако бебето е разстроено, това го успокоява. Това е причината новородените да се нуждаят най-много от майка си.

7. Така наречения "бейби брейн" е реален

Ако видите младите майки да изглеждат изгубени, има научна причина за това. Всяка бременност засяга мозъка на жената и я кара да губи сиво вещество. Ефектът продължава около 2 години. Науката казва, че това временно недоумение прави майките по-близки до техните бебета.

Сивото вещество се регенерира и всяко объркване или забрава преминава. Връзката между майката и нейното дете е постоянна.

8. Гласът на майката е успокояващ като прегръдка

Проучване показва, че гласът на майката, дори по телефона, е успокояващ като прегръдката. 

Ако сте подложени на стрес, гласът на майка ви може да освободи окситоцин в кръвта ви и да ви накара да се почувствате по-добре. 

9. Бебетата могат да плачат в утробата

Първият плач на бебето не е след раждането, проучванията показват, че те могат да изразяват недоволство и в утробата. Това може да се случи още в 28 гестационна седмица.

10. Бременността прави жените уязвими към кариеси

Бременните жени са изложени на риск от кариеси и има много причини за това. Не само промените в диетата, дължащи се на глада, но и хормоните, които причиняват повече киселинност. Това води до заболяване на венците и гниене.

Един прост начин да предотвратите всичко това е да направите оралното здраве приоритет, особено когато сте бременна.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay