Първата кукла на Барби със синдром на Даун

Детските играчки току-що станаха по-реалистични, тъй като Mattel обяви пускането на първата по рода си кукла Барби със синдром на Даун. 

"Като най-разнообразната линия кукли на пазара, Барби играе важна роля в ранните преживявания на детето и ние сме посветени да дадем своя принос за противодействие на социалната стигма чрез игра", каза изпълнителният вицепрезидент на Mattel Лиза Макнайт в прессъобщение. "Нашата цел е да дадем възможност на всички деца да се припознаят в Барби, като същевременно насърчаваме децата да играят с кукли, които не приличат на самите тях."

Тази стъпка към приобщаване е отдавна закъсняла, като се има предвид, че първата Барби е пусната през 1959 г. и около едно на всеки 1000 бебета се раждат със синдрома на Даун в Обединеното кралство всяка година, според Асоциацията на хората със синдром на Даун. Но е хубаво да се види, че играчките най-накрая стават по-разнообразни. Тази кукла е част от линията Barbie's Fashionista от над 175 кукли с различни типове тяло, тонове на кожата, различни способности, цвят на очите, текстура на косата и др.

Mattel работи с Националното общество за синдром на Даун (NDSS), за да създаде своята кукла със синдром на Даун, като медицински експерти прегледали всичко - от лицето на куклата до аксесоарите. Тази кукла е изваяна с по-къса рамка, по-дълъг торс, по-кръгла форма на лицето, плосък носен мост и очи с форма на бадем, за да представя по-добре характеристиките на хората със Синдром на Даун. Освен това дланите на куклата са плоски, черта, често свързвана със синдрома на Даун, според прессъобщението.

Куклата също носи ортези, средство за придвижване, което някои деца със синдром на Даун използват, за да поддържат краката и глезените си. 

Дори дрехите на куклата са специално направени с оглед на състоянието. Роклята с буф ръкави е предимно жълта и синя и включва пеперуди, както и цветове, свързани с осъзнаването на Синдрома на Даун. Розовото колие с висулка, което куклата носи, има три обърнати нагоре шеврона, представляващи трите копия на 21-вата хромозома, генетичната аномалия, която води до характеристиките на Синдрома на Даун.

Феновете вече реагираха на новината с радост, празнувайки най-новото допълнение на Барби. "В момента плача, никога не съм си представяла, че ще направят кукла с ортези, точно като мен! Имах братовчедка със Синдром на Даун, която почина преди години, но това щеше да ѝ хареса!", пише един потребител.

Тази Барби служи като напомняне, че никога не трябва да подценяваме силата на представянето. Това е огромна стъпка напред за приобщаване и момент, който трябва да отпразнуваме.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay