Ягодова луна на 4 юни: Какво означава това и какво да очакваме?

Ягодова луна на 4 юни: Какво означава това и какво да очакваме?

Пълната ягодова луна изгрява в събота, 3 юни 2023 г. Ще бъде ли розова? Какъв е истинският произход на името "Ягодова луна" и какви са някои други имена на юнската луна? Нека разберем!

Кога можете да видите пълнолунието през юни 2023 г.?

Вечерта в събота срещу неделя, 3 юни — точно след залез слънце — погледнете на югоизток, за да видите как пълната Луна леко се издига над хоризонта. По българско време, пълнолунието ще е в разгара си на 4 юни 2023 – 06:43:56 ч.

Защо се нарича ягодова луна?

Имената на пълната луна,  идват от редица места, включително индиански, колониални американски и европейски източници. В исторически план имената за пълнолуние или новолуние са били използвани за проследяване на сезоните. Днес мислим за имената на Луната като за нейни "прякори".

Пълнолунието през юни – обикновено последното пълнолуние на пролетта или първото на лятото – традиционно се нарича Ягодова лунаДокато ягодите със сигурност са с червеникаво-розов цвят и кръгла форма, произходът на името "Ягодова луна" няма нищо общо с оттенъка или външния вид на Луната, въпреки художествените изображения, срещани из мрежата. Луната обикновено изглежда червеникава, когато е близо до хоризонта, защото светлинните лъчи трябва да преминат през най-плътните слоеве на атмосферата.

Това име е използвано от индианските алгонкиански племена, които живеят в североизточната част на Съединените щати, както и от народите Оджибуе, Дакота и Лакота, за да отбележат узряването на юнските ягоди, които са готови за събиране. Терминът Хайда Зреещи горски плодове Луна  също отразява това. Докато цветята цъфтят и ранните плодове узряват, юни е време на голямо изобилие за мнозина.

Какво можем да очакваме?

Въпреки че мнозина биха описали сезона на Близнаците като всичко друго, но не и като прохлада, това любопитно, разговорно време от годината разведрява настроението на всички. Докато слънцето преминава през този управляван от Меркурий знак, ще бъдете призовани да се интересувате от мненията и възгледите на хората около вас без осъждане или проверка. Въпреки че окончателните отговори може да са били малко през последните няколко седмици, можете да очаквате някои от горещите ви въпроси да получат отговор, тъй като пълната Ягодова луна се разгръща и оказва влияние върху всеки зодиакален знак. Не забравяйте обаче да се подготвите, защото истината боли.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay