Идеалът за перфектното тяло през годините

Идеалът за перфектното тяло през годините

Женското тяло винаги е било обект на дискусии и коментари. Каква е перфектната форма? Можем ли да говорим за "перфектно", когато става дума за нещо толкова натурално и естествено като нашето тяло?

Истината е, че през годините идеалите за женската красота са се изменяли постоянно. Понякога имаме чувството, че телата ни биват превръщани в бърза мода и бързо излизат от тренда, ако не отговаряме на всеобщите норми и разбирания. Във времена, в които все повече се говори за body positivity, все още съществуват предразсъдъци за това как трябва да изглеждаме. Все още има жени, които се срамуват от телата си, само защото са "прекалено пълни" или пък "прекомерно слаби". Други пък изпадат в крайности и си причиняват сериозни здравословни проблеми в името на идеалната форма.

Но, ако трябва да обърнем внимание на стандартите за женското тяло през годините ще забележим, че те се променят през вековете. Докато в определени периоди е било "модерно" да бъдем кльощави, то в последно време се залага на по-извитите форми. Напоследък виждаме все повече пищни жени, които не се страхуват да показват телата си. Редица световни компании за дрехи, бельо и козметика започнаха да включват жени с различни форми на тялото в своите кампании.

И все пак, невинаги е царяло толкова голямо разнообразие що се касае до идеала за женската красота. Известната инглуенсърка от Blogilates дава нагледен пример за това какви тела са били актуални през годините. Tя използва филтър, който изменя тялото ѝ, така че да отговаря на различните стандарти. Не сме сигурни кое е по-плашещо - това, че женската красота постоянно се поставя в рамки или това, че този ефект изглежда безумно реалистичен.

1400-1700 г.

Идеалът за перфектното тяло през годините

По онези времена пълната фигура, наподобяваща амфора е била символ на богатство, здраве и плодовитост. Тогава са смятали, че ако една жена е слаба, то значи тя неминуемо е бедна или страда от някакъв здравословен проблем.

1950 г.

Идеалът за перфектното тяло през годините

През 50-те години на миналия век на мода е била формата на пясъчен часовник. тогава идеалът за женско тяло е бил наложен от Елизабет Тейлър и нейните перфектни мерки за онова време.

1990 г.

Идеалът за перфектното тяло през годините

През 90-те години нещата приемат мрачен обрат и модната индустрия започва да налага прекомерно слабите тела като норма. Всеизвестен факт е, че и до ден днешен моделите (а и много обикновени жени) гладуват, за да постигнат тази безумно нереалистична визия.

2000 г.

Идеалът за перфектното тяло през годините

10 години по-късно картината не изглежда особено променена. Тогава обаче Victoria's Secret въвеждат големите гърди и дългите крака, в комбинация с прекомерно слабото тяло.

2010 г.

Идеалът за перфектното тяло през годините

През 2010 г. се появиха различни платформи за споделяне на снимки, благодарение на които стана модерно младите момичета да се стремя към т.нар. на жаргон "фуга" или разстояние между краката си. По онова време слабата фигура все още бе на пиедестал, но този път в комбинация с тази странна особеност.

2020 г.

Идеалът за перфектното тяло през годините

Пренасяме се в наши дни, където картината е значително променена. Ким Кардашян и нейните сестри показаха на света, че и пищните жени не са за подценяване и създадоха течението на бразилските дупета. до известна степен този тренд наложи нереалстични представи, но пък показа, че не е нужно да сме безумно слаби, за да бъдем красиви.

Без нзачение каква форма е тялото ви, не забравяйте, че да бъдем естествени да живеем в хармония със себе си никога няма да излезе от мода.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay