Смениха ли пичовете джентълмените?

Заслужава ли жената джентълмен до себе си или се задоволява просто с пич

Много благозвучна дума. Джентълмен. Харесвам я, носи някак приятен привкус, когато я произнасяш... и се замислям аз произнасям ли я, чувам ли я или просто си стои леко прашна в моето съзнание?

Какво всъщност означава тя и защо не ми се налага да я произнасям, а още по-малко ми се налага да я чувам.

Отживелица, казвам си, къде да се сблъскаш с джентълмен. Най-малкото звучи безумно за съвремието ни. Някак не си представям в разговор с мои приятелки да споделя, че много харесвам един джентълмен. Днес е модерно да се казва "пич". Ами, да, "харесвам един пич" ще кажа. Ще го кажете и вие. Ще го кажете, ако сте на 20 години, ще го кажете, ако сте на 30 години, ще го кажете и на 40 години.

Колко жалко е една грозна дума като "пич" да измести джентълмена.

Естествено, моята женска мисъл продължава да препуска и си казвам: "чакай малко, за да наричаш и да споменаваш нещо с някакво име, то трябва да съществува, да е факт, да е реално".

 

Има ли джентълмени или всички в днешно време станаха пичове?

В оригиналното си значение джентълмен означава мъж с добра фамилия, със знатен, аристократичен, та дори дворянски произход, предвид това, че значението на думата се е сформирало във викторианската епоха.

С течение на времето обаче значението на думата се променя. Да си джентълмен не е титла, която наследяваш по семейна линия или нещо, което ти дават. За джентълмени се смятат образованите и интелигентни мъже, с добро възпитание, облечен елегантно и със стил, с изискан изказ и маниери. Мъж, който държи на думата си. Мъж, който знае как да се държи с жените уважително и галантно.

Откъде да почна, за да отговоря на собствения си въпрос, а именно има ли джентълмени днес и ако да, защо са такава рядкост, че ние жените забравяме как да ги наричаме и някак започнахме да ги бъркаме с пичовете?

На аристократичен произход аз лично не държа. За принцове съвременната жена отдавна не мечтае. Пък и те свободни не останаха, не може всички да сме късметлийки като Кейт Мидълтън. Почти съм убедена, че и на нея самата й е писнало от предстоящата британска кралска сватба, още преди да се е омъжила горката. Та такава тарапана на никой не пожелавам.

Ще премина към значението на думата в двадесет и първи век.

 

Образован

Да, може и да има диплома за завършено висше образование, което далеч обаче не означава, че няма да те откаже още с първия смс, който ти прати в стил "bezomno si krasiva, daje neznae6 kolko" или нещо от този род, което доказва, че той няма представа, че глаголът се пише отделно от отрицателната частица "не" и че разликата между "о" и "у" не е просто подробност.

 

Интелигентен

Направете си експеримент. Опитайте се да обсъдите последната книга, която сте прочели, филма, който гледахте миналата седмица, земетресенията в Япония или ситуацията в Либия, стиховете на Дамян Дамянов или вредата от ГМО... ще успеете ли преди той да е поискал да ви вкара в леглото? Едва ли! Днешните мъже или поне повечето, няма да слагам абсолютно всички под общ знаменател, че започват да се обиждат, нямат време да се интересуват от какво се интересувате вие, защото са пичове, а пичовете не харесват "лигавщини".

 

Облечен елегантно и със стил

Единици са мъжете, които не просто държат да изглеждат добре, но и им се и получава. Златният ланец, или ланецът въобще, анцунгът adidas, лъскавите ризки, белите чорапи на черните обувки и всякакви подобни модни и не-модни извращения за съжаление продължават да се срещат и то не рядко. Модните гурута твърдят, че стилът е нещо, с което се раждаш. Ние казваме, че ако не е вроден, то стилът задължително трябва да бъде придобит!

 

Добро възпитание, изискан стил и маниери

Те не се научават в баровете и кръчмите и под изискан стил и маниер нямаме предвид "маце, искаш ли да те черпя едно". Звучи ви познато, нали? И много банално. За отварянето на вратата и подобен род кавалерски изяви няма място. Да ви предостъпят мястото си в градския транспорт, да ви пуснат първа на опашката за документи или да ви подарят цветя, ей така, без повод... забравете! Ако ви се случи все пак, вие сте толкова учудена, че си мислите, че днес явно е късметлийският ви ден.

 

Мъж, който държи на думата си

Ще дам възможно най-изтъркания пример. Колко пъти след среща сте чували от мъж репликата "Ок, ще ти звънна", и колко пъти това не се е случвало? Да речем, че причината въпросното обаждане да не се случи не е в жената или пък да приемем, че дори е... Защо въобще мъжете изричат неща, които нямат никакво намерение да направят?

 

Разликата между джентълмена и пича в случая би била следната. Пичът ще ви се обади, защото смята, че сте го заслужили, а джентълменът ще го направи дори и да не сте..., защото вече веднъж е дал дума.

За максимална изчерпателност и като за десерт съм избрала да ви просветя какво значи в крайна сметка "пич".

Като първо значение Речник на чуждите думи "Наука и изкуство" от 2005 година дава незаконно родено дете, копеле. После има ботанически термин - пич означава нещо като издънка, която тръгва направо от корена. Трето - развален човек, уличник! И чак най-последното значение на думата "пич" речникарите обясняват като "мъжествен мъж".

Та кажете ми как от интелигентен, с добро възпитание и обноски, облечен със стил и държащ на думата си мъж, започнахме да се задоволяваме с издънки, тръгващи направо от корена, правещи се на мъжествени мъже, ама уличници?

Вината обаче не е само в мъжете. Свалили сме летвата, момичета, и трябва да си го признаем!

А, може би, за да заслужим повече джентълменско отношение от страна на мъжете, ние самите трябва да се държим малко повече като дами. И най-вече - да възпитаваме повече джентълмени. Пичове има достатъчно!

72 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay