Правила за добри маниери на масата, които истинските дами трябва да спазват

Правила за добри маниери на масата, които истинските дами трябва да спазват

От време на време всички ходим по ресторанти, където трябва да покажем добрите си маниери на масата. Известни са норми на поведение като да не държите лактите си на масата, да държите нож в дясната си ръка и да не говорите с пълна уста. Но има много повече правила и ако не ги знаете, това може да навреди на вашата репутация. 

1. Можете да ядете пиле с ръце

Правилата на етикета казват, че трябва да ядем птици с прибори за хранене, ако сме в официална среда. Въпреки това тук могат да се приложат някои изключения: някои места за хранене осигуряват купа за пръсти. Това означава, че храната може да се взема с ръце и след това да се измиете в купата за пръсти, в която има вода с лимон.

2. Избягвайте да оставяте петна от червило върху платнени салфетки

Като общо правило салфетките се поставят в скута и те могат да се използват за избърсване на устата по време на хранене. Не се препоръчва да правите това, ако на устните ви има червило, защото оцветената в червило салфетка е показател за лоши маниери. Използвайте хартиени салфетки, ако сте с червило. Ако на масата ви няма такива, помолете сервитьора да донесе.

Правила за добри маниери на масата, които истинските дами трябва да спазват

3. Също така не бива да оставяте петна от червило върху чашата

Ако се страхувате, че червилото ви може да остави следи върху чашата, попийте устните си с кърпичка, преди да започнете да пиете.

4. За да ядете паста, ви е необходима лъжица

Пастата трябва да се яде с вилица в дясната ръка и лъжица в лявата. Трябва да вземете спагетите с вилицата и след това да ги сложите на лъжицата и да завъртите. След това можете да поднесете вилицата до устата си и да използвате лъжицата, за да държите спагетите, които висят от вилицата.

Правила за добри маниери на масата, които истинските дами трябва да спазват

5. Месото не трябва да се реже винаги с нож

Не винаги е нужно да използвате нож за нарязване на месо. Ястия с нарязано или смляно месо като котлети, кюфтета или бифтек могат да се режат с ръба на вилицата.

6. Менюто трябва да докосва масата

Докато избирате какво да поръчате, не забравяйте да наблюдавате начина, по който държите менюто. То трябва или да лежи на масата, или да я докосва с поне един ръб. Счита се за лоши маниери да се вдигне менюто от масата.

7. Семките и костилките не трябва да се вадят от устата с ръка 

Това може да се направи само в случаите, когато слагате храната в устата си с ръце. Ако ядете с вилица, семената и костилките също трябва да се поставят върху вилицата.

8. Не режете цялото си месо наведнъж

Правилата казват, че трябва да отрежете едно парче месо и да го поставите незабавно в устата си. Счита се за погрешно да се реже цялото месо наведнъж, защото бързо се охлажда и губи вкуса си.

Правила за добри маниери на масата, които истинските дами трябва да спазват

9. Не трябва да отхапвате хляба

Не бива да отхапвате парчета от филия хляб. Освен това не бива да го режете и с нож. Според правилата трябва да счупите малко парче хляб с дясната ръка и да поставите цялото парче в устата си.

10. Чери доматите трябва да се консумират цели

Ако чери доматите се сервират като част от салата или друго ястие, те трябва да се ядат с прибори за хранене. В други случаи, чери домати се ядат, като поставите целия домат в устата си. Понякога тези домати могат да бъдат твърде големи, за да се поставят в устата ви - в този случай можете да изядете половината от доматчето, но не забравяйте да пробиете кожата му с нож предварително. В противен случай може да изпръскате сока му навсякъде.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay