Шамарът не е възпитателна мярка!

Прочетете, ако се чудите защо

Шамарът не е възпитателна мярка!

Деветнадесет български жени са убити от партньорите си през изминалата 2020 година, според статия на "Свободна Европа”.  По повод 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените - "Българският фонд за жените” съобщава за увеличение на случаите с 30% от началото на пандемията. Фондация "П.У.Л.С.” и Асоциация "Анимус” споделят, че у нас има сериозно повишаване както на получените сигнали, така и на броя хора, които за пръв път са жертви на домашно насилие. Не е ясно дали броят на жертвите е по-голям от 19, тъй като в България официална статистика от страна на държавните институции не се води.

За съжаление, пътят до насилието е кратък, затова ние решихме да ви представим Фондация "Окрилена”- екип създаден с много любов от пет българки, които са решили да променят статуквото за младото поколение чрез окриляващи информационни кампании.

Шамарът не е възпитателна мярка!

В България липсват работещи законови мерки, с които да се противодейства на проблема с домашното насилие. България е една от шестте държави членки на ЕС и единствена на Балканския полуостров, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, най-скорошният пример за международен опит за предотвратяване и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Управляващите се отказаха и от Стратегията за закрила на детето, която трябваше да подпомогне жертвите сред децата.

"Окрилена" цели да информира и образова за борбата за равноправие на половете с цел младите хора да научат, че равенството не само няма да ги ощети, а и ще допринесе към едно по- пълноценно и хармонично общество. Създавайки лесно достъпна и разбираема информация, фондацията успява да достигне стотици младежи в социални мрежи като Фейсбук, Инстаграм и Тик Ток. Те се открояват от други подобни организации, тъй като насочват кампаниите си и към мъжкия пол с цел да покажат, че равноправието е основано на заедност.

"Окрилена”:

• Разказва вдъхновяващи истории на български жени;

• Обяснява по лесен и достъпен начин теми като феминизъм, като ги прави разбираеми за младата българска аудитория;

• Разбива митове за  стереотипните патриархални роли на жените и мъжете;

• Подхожда позитивно, за да окуражи младите хората да разпознават и предотвратяват неравенството;

• Информира за проблемите, но по конструктивен начин, който окрилява хората да поемат инициатива за промяна.

Посланици в кампаниите за равноправие на фондацията са били Георги Блажев, Мона Гочев, Жени и Ваня Джаферович, Биляна Славейкова (@bibons), Звезделина Цолова и Калоян Христов (@mint.stories) и Мила Михова. И вие можете да станете техен съюзник като кликнете тук.

Ако харесвате "Окрилена” и искате да подкрепите тяхната дейност, можете да ги последвате в социалните мрежи (Фейсбук) Фондация "Окрилена" или в (Инстаграм) на @okrilena.

Шамарът не е възпитателна мярка!

Ако имате интерес да научите повече за кампаниите им или да станете дарител, можете да намерите повече информация на okrilena.com като станете техен съюзник.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay