Прилика и съвместимост във връзката: Кое е по-важно?

Прилика и съвместимост във връзката: Кое е по-важно?

Всеки търси нещо различно в своя потенциален партньор. Някои от нас искат партньор, който носи комфорт и привъразност, да можем просто да се сгушим на дивана и да гледаме филми. Мечтата на повечето хора е да имат спокоен живот без драми, през който просто да се наслаждават на компанията един на друг. По същество ние търсим партньор, който е подобен на нас. Други обаче може да намерят такъв тип лесна връзка за малко скучна.

Някои хора хора искат нещо малко по-предизвикателно и вълнуващо. Те търсят човек, който да ги балансира с различна или дори напълно противоположна личност. Те нямат нищо против случайните дебати за измислени герои и храна. Всъщност те може дори сами да приветстват тези малки аргументи, защото те предлагат нова перспектива, която може да им помогне да растат и да се променят. Хората от тази категория ценят съвместимостта пред приликата.

Прилика и съвместимост във връзката: Кое е по-важно?

Същесъвуват и такива, които искат най-доброто от двата свята. В крайна сметка сме научени от медиите, че трябва да се опитаме да намерим своята сродна душа и съвместият ни живот да е перфектен. Но може да се изненадатеот това, че една връзка между различни хора може да процъфтява точно толкова, колкото обратното. Но, разбира се, тайната се крие в съвместимостта.

Защо съвместимостта е по-важна?

Лесно е да сбъркате приликата между двама души със съвместимост или да мислите, че само хора, които наистина си приличат, са наистина съвместими. Дори най-сходните двойки могат да бъдат несъвместими. Например, ако и двамата сте лидери, няма да можете да приемете партньорът ви да поеме отговорност. В действителност съвместимостта е много по-дълбока от приликата. Говорейки пред списание Paired , д-р Джаки Габ, професор по социология и интимност в The Open University, обяснява термина така: "Когато споделяте едно и също мислене [и] когато се свързвате с другия човек на дълбоко интимно ниво."

Това означава, че начинът, по който подхождате към живота и ценностите и качествата, които цените, са споделени. За да се чувствате така към някого, не е задължително да споделяте подобни гледни точки за всяко малко нещо. Въпреки че съвместимостта може да поддържа една връзка на повърхността, сходството често е по-солидна основа. Ние сме естествено привлечени от хора, които са като нас, което е добре, защото ни позволява да намерим общ език, за да се свържем. 

Но си струва да се отбележи, че този вид привличане не може да ви отведе далеч. Всяка връзка трябва да може да издържи на случайни несъгласия относно различни мнения, но неспособността да се разбирате и да се свързвате един с друг на фундаментално ниво е пагурно за отношенията. Без тази съвместимост и присъщо разбиране може да не успеете да прекарате отношенията през трудни моменти или да създадете смислена връзка в дългосрочен план.

Прилика и съвместимост във връзката: Кое е по-важно?

Как изглежда съвместимостта в една връзка?

Тъй като съвместимостта е лесно да се обърка с приликата, важно е да знаете как наистина изглежда и как да я разпознаете. Съвместимостта може да зависи от няколко фактора, включително как си изпращате текстови съобщения. Колкото и изтъркано да звучи, когато се чувствате съвместими с някого, просто ще щракне, че ви е писано да сте заедно.

Ще почувствате, че можете да бъдете истинската си същност около него, без страх от осъждане или изисквания за промяна. Ще можете да видите бъдеще заедно, защото искате едни и същи неща. И въпреки че не е задължително да се съгласявате с всичко, винаги е добре основните ви ценности да са съгласувани, за да поддържате връзката напред. Съвместимостта не означава, че никога няма да спорите, но когато го направите, няма да имате чувството, че сте преживели огромно изпитание. 

Въпреки че съвместимостта е основна съставка във всяка здрава връзка, способността за компромис може да бъде още по-важна. Независимо от приликата и съвместимостта, очевидно ще има моменти, когато няма да сте съгласни, и компромисът ще ви преведе през тях, като същевременно ще съхрани любовта ви. Също така е важно да знаете кои поляризиращи мнения нарушават връзката ви. Ако не се чувствате комфортно с начина, по който вашият партньор се чувства по отношение на политиката, наркотиците, алкохола, религията и други важни за вас въпроси, трябва да помислите дали искате да продължите връзката.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay