Хората, които плачат по време на филми, са емоционално по-силни

Хората, които плачат по време на филми, са емоционално по-силни
pixabay

Филми като Хачико, Тетрадката са разплакали много хора. Също така много хора смятат, че плаченето по време на филми е знак на слабост. Е, познайте, това не е така.  Пол Дж. Зак провежда проучване, в което потвърждава, че тези, които плачат по време на филмите са по-съпричастни, те знаят как да се справят с емоциите си по-добре и са по-силни, когато се изправят пред ежедневни предизвикателства.

Какво наистина се случва, когато човек плаче по време на филм и защо това прави човек по-силен:

1. Те осъзнават, че тези истории са измислени, но не могат да задържат чувствата си в себе си

Въпреки че хората знаят, че филмът не е реален и историята, която виждат е измислена, неизбежно плачат, когато видят много емоционална сцена. 

2. Окситоцинът е виновен

Този хормон действа като невротрансмитер и е отговорен за това, което чувстваме, когато сме свидетели на трогателна сцена. Свързваме една история, чувство, а по-късно и положително действие. Това означава, че този хормон ни прави по-съпричастни и ни кара да имаме много по-възприемчиво отношение към света, освен че ни кара да се чувстваме по-щастливи.

3. Тези хора не се страхуват да изразяват емоциите си

Хората, които не се притесняват да плачат по време на филми, всъщност са по-умни от тези, които се опитват да скрият сълзите си. Това е така, защото те са достатъчно смели да изразят истинните си чувства. Те не се страхуват да бъдат съдени или критикувани. Това, според самия Зак, също е ефект на окситоцина, тъй като, емпатизирайки на хората около тях, хората не се страхуват да отстояват онова, което според тях е правилно.

4. Силата на сълзите

Констатациите, направени от Зак, също показват, че онези, които плачат на филми, знаят за лечебната сила на сълзите. 

5. Не бягат от емоциите си

Хората, които плачат по време на филми, също предполагат, че е важно да се поддържа определена гледна точка за това, което се случва с нас. Това им позволява да постигнат по-голяма емоционална стабилност от тези, които крият чувствата си.

6. Те не се интересуват от ролите и очакванията на половете

Всички сме чували поговорката: "Големите момчета не плачат". Повечето момчета се учат от ранна възраст, че плачът в обществото ще ги накара да изглеждат слаби. Обаче това не е нищо друго, освен едно безсмислено ограничение. Това е човешка реакция, която не е свързана с никакъв конкретен пол. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти