Бъдни вечер е! Традиции и обичаи за днешния празник

Бъдни вечер е! Традиции и обичаи за днешния празник
unsplash

Бъдни вечер е денят преди Рождество Христово и един от най-светлите християнски празници. 24-ти декември е последният ден от коледните пости и съответно последният ден, в който на трапезата се слагат само постни ястия.

Бъдни вечер е! Традиции и обичаи за днешния празник unsplash

На днешният ден обикновено се прави голяма семейна вечеря, като ястията на масата трябва да са нечетен брой, да не съдържат животински продукти и задължително трябва да има питка, в която се слагат късмети. Всички членове на семейството се събират, а най-възрастният на масата разчупва питка и раздава по едно парче на всеки. Първо се оставя парче от питката за Бог, Богородица и за къщата. Ако парата е в някое от тези парчета, годината ще бъде добра за всички от семейството.

В огнището се слага голям дънер, който се нарича Бъдник. Дървото символизира раждането на Исус и се оставя да тлее през цялата нощ. На сутринта се правят различни предсказания за следващата година по изгорелия дънер. 

Бъдни вечер е! Традиции и обичаи за днешния празник unsplash

Има някои вярвания, обичаи и забрани, свързани с днешния празник:

Момичета, на които им е време да се омъжват, не бива да месят питката за Бъдни вечер. Вярва се, че ако се омъжат през идната година, ще изнесат плодородието и благоденствието от родния си дом. 

След края на вечерята, трапезата не се вдига. Останалата храна се оставя на масата, тъй като се вярва, че починалите близки слизат на Земята през тази нощ и идват на вечеря. 

След като всички са седнали на масата, никой не бива да става. Само най-възрастният може да става и трябва да ходи приведен, за да може и житните класове да се превиват. 

Бъдни вечер е! Традиции и обичаи за днешния празник unsplash

Задължителните елементи на трапезата са содена питка, чесън, орехи, мед и вино. Останалите ястия обикновено включват постни пълнени чушки, сарми, тиквеник. Можете да сложите на трапезата каквото пожелаете, стига да не съдържа животински продукти. 

Смята се, че коледните песни прогонват злите духове, затова е прието да се пеят коледни песни. Една от най-хубавите традиции- коледуването- също води началото си от това вярване. 

Екипът на Jenite.bg Ви пожелава светли празници! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay