Какво да очаквате от секса след раждане?

Какво да очаквате от секса след раждане?

Тялото ви се нуждае от малко почивка след раждането. Хормоналните проблеми след него могат да направят вагиналната тъкан по-тънка и по-чувствителна. Вашата вагина, матката и шийката на матката също трябва да се върнат към нормалния си размер. И ако кърмите, това може да понижи либидото ви.

Няма точен период, който да казва колко дълго трябва да чакате преди да правите секс след раждането. Повечето лекари съветват жените да изчакат четири до шест седмици след вагинално раждане. Не забравяйте – освен физическото възстановяване, ще трябва да се приспособявате и към нов член на семейството, по-малко сън и промяна в обичайната си рутина.

След раждането ще се почувствате различно. Най-често срещаните проблеми със секса след раждането включват – вагинална сухота, тънка вагинална тъкан, загуба на еластичност на вагиналната тъкан, разкъсване на перинеума или епизиотомия, кървене, болка, "разхлабени" мускули, умора, ниско либидо.

Хормоните играят голяма роля за възстановяването след раждане и връщане към нормална сексуална активност. В дните непосредствено след раждането естрогенът спада до нивата на бременността. Ако кърмите, нивата на естроген могат да потънат под нивата преди бременността. Естрогенът помага да се осигури естествено вагинално смазване, така че ниските нива на хормона увеличават вероятността от вагинална сухота. Сухотата може да доведе до дразнене, дори кървене по време на секс. Това увеличава риска от инфекция.

Вагиналното раждане може временно да разтегне мускулите на вагиналния канал. Тези мускули се нуждаят от време, за да възстановят силата и стабилността си. Ако сте претърпели разкъсване на перинеума или епизиотомия по време на вагиналното раждане, може да имате по-дълго възстановяване. Сексът твърде рано може да увеличи риска от инфекция. Цезаровото сечение също може да повлияе на усещането на вагината. Същите хормонални проблеми могат да направят тъканите на вагината сухи и тънки, което може да доведе до болезнен секс.

Освен това ще ви се наложи да се възстановявате от коремна операция, така че ще искате да се уверите, че мястото на разреза е заздравяло напълно, преди да започнете да правите секс отново.

Колко скоро може да забременеете? Може да заченете отново изненадващо бързо след раждането. Ако кърмите, хормоналните ползи от кърменето могат да действат като естествена форма на контрол на раждаемостта през първите четири до шест седмици след раждането. Въпреки това, само около 1 от 4 жени, които използват този метод за контрол на раждаемостта, всъщност го правят правилно. Това увеличава риска от бременност.

Ако ще правите секс скоро след раждането, но не искате друго дете толкова скоро, планирайте да използвате надежден метод за контрол на раждаемостта. В началото може да е идеално да използвате презерватив. Може да използвате и спирала, но хормоналните опции могат да повлияят на кърменето и също така да крият определени рискове, като повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay