Могат ли пчелите да изпитват емоции?

Могат ли пчелите да изпитват емоции?
Pexels

Пчелите са от решаващо значение за земеделието. Те опрашват почти всички култури, така че са изключително важни. Но напоследък унищожаването на местообитанията и сривът на колониите причиниха хаос на тези невероятни същества.

Колкото и полезни да са за хората, пчелите не получават необходимите грижи и загриженост за емоционалното им благополучие като останалите селскостопански животни. Малките същества имат мозък с размер на маково семе, но скорошни изследвания на еколози като Стивън Бухман показват, че те могат да учат, мислят и дори вероятно да чувстват, подобно на бозайниците.

Неотдавнашната книга на Бухман, "What a Bee Knows: Exploring the Thoughts, Memories and Personalities of Bees", събира информация от пчелари, за да разбере какво се случва в миниатюрните мозъци на пчелите. Работата на Бухман също предполага, че те трябва да заемат специално място в нашата етична схема. За Бухман и някои други учени това, което са научили за пчелите, променя техните изследователски стратегии, за да бъдат по-етични, наравно със стандартите, определени за гръбначни бозайници като мишки и маймуни.

Експериментите, чиито резултати са разгледани в книгата, осветяват съзнателния таен живот на пчелите. Ларс Читка, професор по сензорна и поведенческа екология в Лондонския университетски колеж, направил експеримент преди 16 години, при който скрил роботизиран хищен паяк в цветя. Паякът грабвал непредпазлива пчела, която се приближаваше твърде близо, и след това я пускал, след като я изплашил добре. Читка наблюдава как освободените пчели се научават да търсят паяка и да го избягват. Той също така наблюдава симптом, подобен на посттравматично стресово разстройство сред заловените преди това същества. Някои били твърде уплашени, за да се доближат до цветята отново.

Други проучвания показват, че мозъците на пчелите са изпитали прилив на допамин и серотонин, когато им била дадена захар. След това тези щастливи пчели намирали повече храна от останалите. Пчелите също трябва да имат добри спомени, за да могат да се върнат на най-добрите цветя. 

"Много от моите колеги правят инвазивни невронаучни експерименти, при които пчелите имат имплантирани електроди в различни части на тялото без никаква форма на анестезия", казва Читка. "Това обаче трябва да бъде преразгледано." Има малко разпоредби относно хуманното отношение към пчелите. Бухман и други имат предположение, че "нещастието" на пчелите може да е фактор, допринасящ за проблемите, пред които е изправен видът.

Пчелите са от решаващо значение за изхранването на света и за оцеляването на растенията. Но и пчелите имат нужда от грижи. "Земята жужеше от пчели", каза Бухман за миналото. "Но вече не е така." Повторното залесяване и дивите цветя могат да направят толкова много. Първата стъпка към опазването на ценните пчели е да научите повече за тях и техния живот. "Тези уникални умове, независимо колко се различават от нашите собствени, имат толкова основания да съществуват, колкото и ние", казва Читка. "Това е изцяло нов аспект на това колко странен и прекрасен е светът около нас."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay