Защо полигамията винаги е лоша идея

Защо полигамията винаги е лоша идея

Много американци днес се страхуват, че гей браковете отварят вратата за легализирането на полигамията. Въпреки че това е учебникарски пример за заблудата , много малко експерти изглежда могат или желаят да опровергаят аргумента.

По време на борбата за равенство в брака често се изтъква аргументът, че държавата няма работа да регулира любовта между двама съгласни възрастни от един и същи пол. Но въпреки че съгласието е важен елемент, то не е единственият. Интересът на държавата да регулира брака не е на индивидуално, а на обществено ниво. Докато гей браковете нямат измерими неблагоприятни ефекти върху обществото, полигамията има.

Антропологът Джоузеф Хенрих

През ноември 2011 г. Върховният съд на Британска Колумбия се произнесе срещу легализирането на полигамията. Това решение отчасти се основава на доклад на антрополога Джоузеф Хенрих. В тази статия Хенрих описва обществените ефекти на полигамията върху престъпността и социалните безредици, инвестициите на родителите на мъжете и неравенството между половете.

Престъпност и социални безредици

Полигамията увеличава престъпността, защото в полигамните общества винаги ще има група неженени млади мъже, които нямат перспектива за партньор, защото няма достатъчно жени и нямат достатъчно пари или статус, за да имат съпруга. Добре установен социологически факт е, че неженените мъже са склонни да извършват повече убийства, грабежи и

Полово неравенство

"Полигамията по своята същност е въпрос на пола" (Zeitzen 2008, стр. 125). Няколко асиметрии са вградени в полигамията, две от които са по-младата възраст, на която полигамните жени се женят за първи път и голямата възрастова разлика между тях и техните съпрузи. Жените в полигамните общества са по-малко овластени, имат по-малко права, по-ниски нива на грамотност и са изложени на повишен риск от сексуална експлоатация и изнасилване.

Въпреки че може да няма морално възражение срещу теоретичната концепция за полигамен брак между възрастни по съгласие, исторически и съвременни доказателства показват, че няма практическо приложение на такава концепция в съвременното общество. Дори ако възрастните са съгласни с брака (което между другото може да е двусмислено предвид културния и семеен натиск, често участващ в брачните практики), пагубните ефекти върху обществото като цяло и жените, и децата в частност осигуряват държавата с убедителен и морален стимул за забрана на полигамията.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay