Защо слушането на музика точно когато се събудим е много добра идея

Защо слушането на музика точно когато се събудим е много добра идея

Музиката разкрива най-доброто от хората, особено сутрин. Ако обикновено се събуждате с мрънкане, включете музикалния си плейлист и пуснете любимите си хитове. Ще се почувствате незабавно по-щастливи и продуктивни. Можете също да регулирате звука на вашата аларма. Това също влияе на това как се събуждате и как започвате деня си.

Ето всички причини, поради които слушането на музика може да промени деня ви: 

1. Намалява нивата на кортизол

Според проучване, можете да се чувствате по-малко стресирани, като слушате любимата си музика. Хормонът на стреса, кортизолът, ще намалее и изглежда музиката ускорява времето за възстановяване след събитие, предизвикващо стрес. Така че е напълно логично, че започването на деня с добра песен може да облекчи стреса, причинен от външни фактори, и ще послужи като добър старт на деня.

2. Повишава нивата на допамин

Вашето настроение моментално се променя, когато слушате музика. Музиката може да стимулира производството на хормона допамин, който е един от "щастливите" хормони, пряко свързани с удоволствието. Това ще помогне за облекчаване на някои негативни чувства на тревожност и депресия. Така че, ако се събудите в лошо настроение, просто си пуснете любимата песен. 

Защо слушането на музика точно когато се събудим е много добра идея

3. Стимулира спомените

Музиката може да ви помогне да запомните повече, независимо дали харесвате оптимистични или по-бавни мелодии. Вашата когнитивна функция ще се подобри и с течение на времето ще се възползвате от по-силна памет, според проучване. И когато се формират спомени, определени групи неврони се активират отново.

4. Засилва имунната система 

Слушането на музика може да укрепи имунната ви система. Звукът на мелодиите помага на тялото да произвежда повече антитела и естествени клетки "убийци". Тези клетки могат да ви помогнат да атакувате всички вируси, с които може да се сблъскате. По принцип вашата имунна система ще бъде по-ефективна в борбата с всяка болест.

5. Намалява непоносимостта

Изглежда, че шумът, с който се събуждате, допринася значително за вашето душевно състояние, според проучване. Ако се събудите с мелодичен звук, ще изпитате по-ниски нива на сутрешно недоволство, ще се събудите по-бързо и ще бъдете по-свежи. Музиката има енергизиращ ефект. 

Защо слушането на музика точно когато се събудим е много добра идея

6. Повишава креативността

Преди да се насочите към бюрото и лаптопа, сложете слушалките си и слушайте малко музика, особено весели и ритмични песни. Изглежда, че този тип музика ще ви направи по-креативни, така че всички тези идеи, които сте чакали, ще дойдат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay