Защо обичаме да четем негативни коментари?

Защо обичаме да четем негативни коментари?
Александра Любова

От най-ранните ни години ни учат да търсим позитивното в хората и ситуациите около нас. Но защо, въпреки това, често четем негативни коментари в интернет и се чувстваме привлечени към тях? Има няколко възможни причини, които ще обсъдим в следващите редове.

Първо, негативните коментари могат да бъдат интригуващи. Хората са любопитни по природа и искат да разберат какво мислят другите за определена тема. Когато четем негативен коментар, може да ни се стори като да сме "привлечени" да изследваме какво е предизвикало тази реакция.

Второ, негативните коментари могат да ни помогнат да се чувстваме по-добре за себе си. Когато четем негативен коментар за някой друг, може да се чувстваме по-добре за собствените си слабости и недостатъци. Може да се чувстваме уверени в своите силни страни, като сравняваме себе си с друг, който е обект на негативни коментари.

Трето, негативните коментари могат да бъдат забавни. Хората обичат хумора и сарказма, и когато четат негативен коментар, може да има елемент на забавление в него. А може и просто да ни се стори забавно да четем за някой друг, който се ядосва или да е критикуван, което ни връща на точка 2.

Въпреки това тези фактори трябва да се отбележи, че негативните коментари могат да бъдат вредни и разрушителни за психичното ни здраве. Ако сами станем обект на такива коментари, може да се чувстваме уязвими и разочаровани, което може да не повлияе отрицателно на самочувствието и душевното ни здраве.

В заключение, интересът към негативни коментари може да бъде просто продукт на човешката ни природа - да търсим интересни неща. Важно е да бъдем наясно със своите мотивации, когато четем такива коментари, и да не се поддаваме на отрицателните им ефекти върху нашето психично здраве.

Вместо това, можем да се фокусираме върху позитивните коментари и обратната връзка, която получаваме от другите хора. Положителните коментари могат да ни помогнат да се почувстваме уверени в себе си и да продължим да работим върху целите си. Затова, ако искаме да получим обратна връзка от другите хора, е важно да бъдем положителни и конструктивни в коментарите си.

Негативните коментари не винаги са лоши и може да има полза от тях - конструктивна критика, но винаги трябва да бъдем наясно с мотивациите си, когато ги четем. Вместо да се фокусираме върху негативните страни на другите хора, можем да се концентрираме върху техните силни страни и да подчертаем и подкрепяме другите в техния път към успеха.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay