Защо хората със сини очи са уникални

Защо хората със сини очи са уникални

Никой друг човек няма очи като вашите. Очите са едно от уникалните неща на всеки човек, но ако имате късмета да имате очи с цвета на небето, вие сте малко по-специални. Оказва се, че синеоките хора притежават суперсили. 

Ето какво прави хората със сини очи толкова уникални:

1. Сините очи всъщност не са сини

Няма такова нещо като син пигмент в очите. По-голямата част от човешката раса получава своя кафяв цвят на очите от меланин - пигментът, който е отговорен за цвета на кожата. Но що се отнася до сините очи, те получават цвета си в резултат на отразяващата се светлина. Това е същият трик, който прави океана и небето да изглеждат сини.

2. Те могат да променят цвета си

Сините очи могат да изглеждат с различни цветове в зависимост от светлинните условия. Това се случва, защото сините очи получават цвета си от светлината, която влиза и след това се отразява обратно. Можете също така леко да промените цвета на очите си и да ги накарате да изглеждат по-ярки или по-тъмни в зависимост от избрания от вас грим.

Защо хората със сини очи са уникални

3. Всички синеоки хора имат един и същ предшественик

Екип от учени от университета в Копенхаген откри, че всички хора със сини очи може да са свързани. Преди някъде между 6000 и 10 000 години всички са имали кафяви очи, но в един момент генът, който контролира нивото на меланин, всъщност е мутирал. Тази мутация ограничила количеството меланин, което бихме могли да произведем, и това "разредило" кафявите очи до сини. Всички синеоки хора са наследили този генетичен "превключвател" на точно същото място в своята ДНК.

4. Сините очи са много редки

По-голямата част от хората имат кафяви очи, докато само 8% до 10% имат късмета да имат сини очи. По- голямата част от синеоките хора живеят в Европа. Финландия представлява най-големият процент от хората със сини очи. 

5. Много бебета се раждат със сини очи, които ще се променят по-късно

Когато се роди бебе, не можете да разберете какъв ще бъде цветът на очите му, когато порасне. По време на раждането си бебетата нямат меланин в ириса - частта на окото, която определя цвета на очите. След 6 месеца гените на бебетата определят колко меланин ще има в ириса. В зависимост от това очите могат да останат сини или да станат сиви, зелени или кафяви.

Защо хората със сини очи са уникални

6. Хората със сини очи са по-чувствителни към светлината

Ако очите ви са светли, трябва да бъдете особено внимателни, когато ги предпазвате от слънцето. Офталмолозите смятат, че хората със сини очи са по-чувствителни към светлина. Тъй като сините очи нямат достатъчно поглъщащ светлината пигмент, повече светлина може да проникне през ириса и да увреди окото.

7. Хората със сини очи се справят по-добре с болката

Хората със светли ириси имат късмета да имат по-висока толерантност към болката от хората с тъмни очи. Изследовател от университета в Питсбърг изследва 58 жени, които очакват бебета, и открива, че жените със сини или зелени очи изпитват по-малко болка и се справят по-добре с раждането. Учените вярват, че гените, свързани с меланина, могат силно да повлияят на поносимостта към болка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay