Защо жените са по-привлечени от мрачните мъже

Защо жените са по-привлечени от мрачните мъже

Срещате мъж с тъмен и мрачен поглед и веднага усещате, че в него има нещо специално и мистериозно. Дори науката потвърждава, че усмихнатите момчета привличат жените по-малко. Но е време да разберем защо това се случва.

Жените и мъжете възприемат привлекателността по различен начин

Защо жените са по-привлечени от мрачните мъже

Имаме някои полови разлики в това как мъжете и жените класират физическата привлекателност. Изследователите са проверили невербалните изрази и са направили заключението, че усмихнатият мъж може да бъде по-малко очарователен от мъж, който показва гордост или дори срам.

Отговорът на жената на усмивка може да бъде различен от отговора на мъжа. В проучването има 1000 възрастни, които класират снимките според физическата привлекателност, а мъжете предпочитат жени, които са усмихнати. 

Ситуацията изглежда по-различно при жените. От решаващо значение било участниците да не бъдат питани дали смятат, че този мъж ще бъде добро гадже или съпруг. Изследователите се нуждаели от първичната реакция, без анализи конкретният мъж дали ще бъде добър партньор.

Когато жените спрели да мислят за хубави черти на характера, първият им инстинкт бил да изберат мъж, който да изглежда силен и мрачен.

Жените предпочитат лошите момчета поради еволюционни и културни сили

Защо жените са по-привлечени от мрачните мъже

Силата на привлекателността се е формирала през вековете. Еволюцията и културните аспекти оказват влияние върху него. Теориите предполагат, че жените са привлечени повече от момчета, които проявяват гордост, защото това предполага статут и способност да бъдат добри партньори.

Според изследователите, изразът на гордост е типично мъжка физическа характеристика. А мускулатурата е една от най-привлекателните мъжки физически характеристики за жените. 

Също така някои социално-културни и психологически полови норми могат да повлияят на привлекателността. Усмивката може да бъде свързана с липса на доминиране. Усмихнатата жена се възприема като покорна и уязвима. Тихият мъж може да се счита за силен.

Интересно е, че срамът изглежда привлекателен и за двата пола. Тази емоция може да бъде свързана с успокояващо поведение, което предизвиква доверие у другите. И всеки обича да се доверява на своите партньори.

Мъжете с мрачни личностни черти могат да се представят по-добре. Качества като нарцисизъм могат да бъдат свързани с физически и психологически ползи за здравето при мъжете.

Мъжете с макиавелизъм (експлоатация и манипулация на другите и фокус върху личния интерес) също са по-привлекателни за жените, както забелязват изследователите. Но все пак това качество се свързва по-малко с репродуктивния успех.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay