Защо някои жени избират да не кърмят бебетата си?

Защо някои жени избират да не кърмят бебетата си?
Instagram

"Дали тя не засука правилно, дали не произвеждах достатъчно кърма- каквото и да беше причината, това беше емоционална и болезнена борба", споделя Анджела Бурцо в публикацията си в Instagram за кърменето. И тя не е сама в тези борби. Някои жени дори решават изобщо да не кърмят по същите причини, които Анджела споменава или просто защото не искат.

Ние подкрепяме избора на всяка майка, но сме любопитни и искаме да разберем защо някои жени решават да не кърмят бебетата си:

Поради медицински причини 

Някои медицински състояния могат да попречат на майката да произвежда кърма. Някои жени имат обърнати или плоски зърна, което също може да направи кърменето предизвикателство. Има новородени, които не могат да сучат от гърдата, заради състояние, наречено къса юздичка на езичето, което ограничава движенията на езика им. 

Защо някои жени избират да не кърмят бебетата си? Instagram

Психологически трудно е за майката

Някои жени изпитват тревожност или депресия след раждането, а кърменето е твърде стресиращо за тях. Други могат да се чувстват смутени или просто дискомфортно, когато кърмят или само при мисълта за това, така че може да решат да не го правят.

Бебето не иска да засуче 

Защо някои жени избират да не кърмят бебетата си? Instagram

Това може да се дължи на факта, че бебето е прекарало известно време в интензивното отделение за новородени или самата майка е имала усложнения и не е било възможно бебето да засуче през първите няколко дни. Съществуват и други причини, поради които това може да се случи, например ако майката е приемала лекарства по време на раждането, например.

Майката трябва или иска да се върне на работа

Ако майката иска да се върне на работа или й се налага да го направи, кърменето става невъзможно. Единственият вариант е изцеждане на кърма предварително, но това не винаги е възможно. 

Майката иска да си върне тялото

Защо някои жени избират да не кърмят бебетата си? Instagram

Споделянето на тялото с друго човешко същество в продължение на 9 месеца може да накара майката да се почувства така, сякаш вече това тяло не е нейно. И тогава, ако трябва да бъде там за новороденото денонощно, готова да кърми по всяко време, може да я накара да се почувства като просто машина за хранене.

Майката иска да има повече време за себе си 

Ако жената реши да кърми, тя е единствената, която може да вземе това решение. Така че всеки път, когато бебето е гладно, трябва да е готова и никой друг роднина не може да заеме мястото на майката, когато е уморена. А изцеждането на кърма също е много трудоемък процес.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти