Защо някои деца не приличат на родителите си изобщо

Защо някои деца не приличат на родителите си изобщо

До 99,9% от нашата ДНК е същата като при всички останали хора и като се има предвид, че наследяваме ДНК директно от родителите си, изглежда, че кръвните роднини трябва да бъдат като грах в шушулка. За много от нас обаче това просто не е така. И така, защо някои деца не приличат на родителите си?

Негенетични фактори

Общоизвестен факт е, че генетиката определя нашия външен вид. Но преди да разгледаме как се случва това, нека разгледаме няколко други фактора, които могат да накарат детето ви да изглежда по различен начин. Диетата на майката по време на бременност определено е една от тях. Например, ако е нездравословна и бъдещият родител консумира твърде много нездравословна храна, това може да доведе до затлъстяване на детето в бъдеще.

Нещо повече, ако чувствате, че детето ви не прилича на вас, е необходимо да прецените дали някакви външни фактори влияят върху собствения ви външен вид. Например, ако прекарвате много време на слънце, съвсем логично е кожата ви да е по-тъмна, косата - по-светла и може да получите лунички.

Науката обяснява (почти) всичко

От момента, в който се появи, ембрионът има ДНК материал и от двамата родители, което обаче не означава, че бебето е длъжно да изглежда точно като тях. В тази комбинация от гени някои алели (генни вариации) са доминиращи, така че те се появяват, други са рецесивни: те са маскирани, но все още се наследяват от вашето потомство.

Обаче става още по-интересно: много гени работят заедно, което води до тяхното въздействие да бъде засилено, намалено или дори напълно изключено. Така че, дори ако внимателно анализираме геномите на родителите, пак няма да можем да прогнозираме точно какви ще бъдат чертите на детето.

Защо косата на вашето бебе е различна

Всички ние имаме редица гени, които определят цвета, структурата и различни други фактори, свързани с косата. Гените, които определят цвета на косата ви (заедно с цвета на очите и т.н.), контролират меланоцитите - клетки, произвеждащи меланин. И така, генният микс ще определи цвета и структурата на косата на вашето бебе, което може да се окаже като един от цветовете на косата на родителите или нещо между тях.

Освен това, дори ако косата на вашето дете изобщо не прилича на вашата, не се притеснявайте: тя може да се промени с течение на времето поради хормони и други фактори. Погледнете снимките от детството си, може би ще намерите прилики там.

Определя се и потенциалът за растеж

Учените вярват, че 80% от ДНК, наследена от родителите, определя височината на човека. Генетичните мутации и факторите на околната среда (хранене в детска възраст, болести и др.) Съставляват останалите 20%.

И все пак можете грубо да изчислите ръста на детето си в зряла възраст, като използвате следната формула:

Съберете ръста на майката и бащата.

Добавете 13 см за момчета или извадете същото число за момичета.

Разделете полученото число на 2.

Цветът на очите е по-сложен, отколкото изглежда

В миналото хората вярвали, че цветът на очите се определя от един ген, така че ако един от родителите има сини очи, а друг е с кафяви очи, бебето ще има кафяви очи. Реалността обаче е по-сложна и множество гени са отговорни за този аспект на външния вид. И въпреки че това е необичайно, двама синеоки родители могат да имат бебе с кафяви очи и обратно.

Също така е необходимо да запомните, че няма да можете да видите цвета на очите на бебето си веднага: в повечето случаи той се появява едва около година след раждането и преди този момент очите на повечето бебета изглеждат сини.

Още факти за човешката ДНК

Има ген, който кара хората да кихат, когато са на ярка светлина, 1 на всеки 4 души го има.

Не само начинът на живот на майката влияе върху развитието на детето, лошите навици на бащите могат да променят тяхната ДНК и да се предадат на техните деца и дори внуци, което води до различни здравословни проблеми.

Около 40% от населението има генетичен тип целиакия (гени, които ви карат да не понасяте глутен), но само около 5% развиват симптоми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay