Защо някои хора се държат с домашните си любимци като с деца и защо специалистите ни препоръчват да спрем

Защо някои хора се държат с домашните си любимци като с деца и защо специалистите ни препоръчват да спрем

Терминът "бебе с козина" се появи не много отдавна и оттогава започна да придобива все по-голяма сила. Традиционните семейства се променят. През 2012 г. 40% от жените нямаха деца. Но все пак имаме нужда от някой, когото да обичаме, така че хората избират своите домашни любимци за членове на семейството и те са започнали да се отнасят с тях като с бебетата. Изследване показа, че дори мозъчната химия е подобна на традиционното родителство.

Ние се опитахме да разберем защо експертите не са доволни от тази тенденция и как да я променим.

Какво означава да се отнасяш с домашен любимец като с дете?

Защо някои хора се държат с домашните си любимци като с деца и защо специалистите ни препоръчват да спрем

Докато за повечето хора концепцията за родителство е свързана с взаимодействието човек-човек, количеството родители на домашни любимци нараства. Някои хора започват да прилагат традиционни родителски практики към своите домашни любимци. Докато някои родители са наясно, че нуждите на животните и децата са различни, други отглеждат домашния си любимец така, сякаш това е тяхното дете. Ето няколко истории, които илюстрират това по-добре:

"Преди година осинових сина си Один. Той е 2-годишен Рат териер. Това куче е преживяло толкова много с нас. Никога не изглеждаше нещастен. Той беше със семейството си. Когато бракът ни се разпадна и аз изпратих съпруга си обратно в Тенеси, Один остана. Знаех, че баща му му липсва, но останахме само двамата" ... Karrmah / reddit

"Имам котка, така че няколко души ми пожелаха Честит ден на майката. Знам, че те просто се опитваха да бъдат добри, но нямам нужда и не искам да бъда включвана в тези неща за Деня на майката. Не съм майка и това е напълно ок!" LiveYourDaydreams / reddit

Защо се случва?

Хората се притесняват, че нямат достатъчно време или пари за деца. Тъй като разходите за отглеждане на деца стават по-високи, двойките могат да си вземат домашен любимец, за когото заедно да се грижат. Някои хора дори ценят своите домашни любимци повече от самата романтична връзка. Освен това родителството с домашни любимци предлага повече свобода и по-малко жертви и разходи. Разбира се, домашните любимци все още изискват работа и внимание, но можете да ги оставите, докато сте на работа, а същото не може да се каже за дете.

Защо някои хора се държат с домашните си любимци като с деца и защо специалистите ни препоръчват да спрем

Основните нужди на домашния любимец се различават от нуждите на детето

В опитите си да направим нашите четириноги бебета по-щастливи, като им даваме лакомства, които често са силно наситени с мазнини и захар, може да изложим живота им на опасност. Нека вземем сладоледа, който е обичан както от хората, така и от бебетата с козина. Освен отрицателното въздействие на захарта, собствениците може да не знаят, че кучето не понася лактоза или че може да има алергия към млечни продукти, което може да доведе до храносмилателни проблеми.

Отнасянето към тях като към деца може да бъде животозастрашаващо

Привързаното поведение, като целуването на домашните ви любимци, също вероятно ще донесе повече вреда, отколкото полза. Когато ги целувате, домашните любимци получават човешки бактерии, а ние - от техните. Изследванията показват, че това увеличава риска медицината да стане неефективна както за домашните любимци, така и за хората, излагайки всички нас на опасност. Въпреки че връзката човек-животно е важна, целуването със сигурност не е най-добрият вариант да я направите по-силна.

Защо някои хора се държат с домашните си любимци като с деца и защо специалистите ни препоръчват да спрем

Разглеждането на проблемното поведение, сякаш животното е човек, може да доведе до още повече проблеми

Кучешки бихевиорист казва, че да се отнасяш към домашния си любимец като към човек е най-лошото нещо, което можеш да направиш за него. Те не се нуждаят от "мама и татко", те се нуждаят от лидер. И проблемното поведение не трябва да се разглежда като сладко. Например, когато домашният любимец е агресивен към непознати, това не е смешно, това е потенциален проблем, който трябва да бъде решен.

Собствениците също трябва да внимават да не проектират човешкото поведение върху животните. Например изследователите са открили, че често срещаните поведенчески проблеми при котките не означават, че те просто са непослушни, често е признак на тревожност. 

Родителите на домашни любимци може да принудят животните да правят неща, които те не искат да правят

Защо някои хора се държат с домашните си любимци като с деца и защо специалистите ни препоръчват да спрем

Ако говорим за езика на тялото на животните, хващането по тялото им обикновено е знак, че те са нападнати. Така че нещо толкова просто като прегръдка обикновено не е добре дошло за домашните любимци (но, разбира се, има някои изключения). И докато понякога са необходими изрязване на нокти и обличане на животни по време на лошо време, неща като лакиране на нокти и обличането им в изискани дрехи и аксесоари не подобряват качеството на живот на домашния любимец. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay