Защо все повече родители покриват лицата на децата си с емотикони в социалните мрежи

През юли 2021 г. моделът Джиджи Хадид, майка на едно дете, сподели писмо в социалните си медии, където помоли папараци, пресата и феновете си да размазват лицето на дъщеря й на снимките. Виждаме как все повече родители, включително известни личности, замъгляват или покриват лицата на децата си с емотикони в снимки, преди да ги публикуват в социалните медии. Други показват децата си само в гръб или изобщо не ги показват.

Ние решихме да проверим причините, поради които все повече родители започват да мислят за личното пространство на децата си в социалните медии, и ето какво открихме:

Редно е децата да имат право на избор 

Защо все повече родители покриват лицата на децата си с емотикони в социалните мрежиkristen bell

В писмото си, адресирано до папараците, пресата и феновете, Джиджи Хадид заяви, че не иска лицето на малката й дъщеря Кай да бъде показвано на снимки. Моделката заяви, че се опитва да защити детето си по най-добрия начин, като не показва лицето й, но някои снимки, които показват дъщеря й, все още могат да бъдат намерени. Джиджи помоли хората, използващи тези снимки, да размазват лицето на Кай, и тя обясни защо е толкова важно: "От дъщеря ми зависи да реши какви неща за себе си иска да бъдат споделени. Знаете, че никога не сме споделяли умишлено лицето на дъщеря си в социалните медии. Нашето желание е тя да избере как да се покаже пред света, когато навърши пълнолетие, и да може да живее възможно най-нормално детството си, без да се притеснява за публичен образ, който не е избрала”, казва Джиджи.

Има и други родители- знаменитости, които решават да скрият лицата на децата си от обществеността, а Кристен Бел е една от тях. Тя често използва емотикони, за да покрие лицата на децата си на снимките, които споделя в социалните мрежи, и го прави по същата причина - иска децата й да направят своя избор.

"Аз избрах кариера пред очите на обществеността. Избрах да бъда цитирана, избрах да се снимам. Но децата ми не са го избирали. Не знам дали ще искат това. Така че наистина нямам право да избирам вместо тях", казва Кристен.

Защитниците на правата на децата призовават родителите да помислят два пъти, преди да споделят информация за децата си, включително техни снимки, защото има конфликт между правото на децата на личен живот и правото на родителите им да публикуват. Експертите смятат, че е важно да попитате детето си дали иска снимките му да се споделят със света или не. Тези разговори ще дадат на децата необходимото чувство за уважение и подкрепа от родителите и ще им помогнат да развият своята лична и обществена идентичност. 

Защо все повече родители покриват лицата на децата си с емотикони в социалните мрежиOrlando Bloom

Става въпрос за тяхната безопасност

Друга причина, поради която много майки и татковци предпочитат да скриват лицата на децата си, е, че прекаленото споделяне също може да бъде опасно. Никога не се знае кой ще гледа снимките на децата ви или как ще ги използва. За съжаление в интернет има хора, които потенциално могат да навредят на детето ви. Снимките, които споделяте с добри намерения, за да покажете на света колко сладко, красиво, умно или талантливо е вашето дете, могат да бъдат използвани и споделяни от другите по начин, за който дори не сте се сетили.

Защо все повече родители покриват лицата на децата си с емотикони в социалните мрежиkristen bell

Всеки родител има своя собствена причина да споделя или не споделя снимки на децата си в социалните медии. Но каквито и да са тези причини, може би е добра идея да помислим какъв вид информация не бива да споделяме със света. По-рано говорихме за типовете детски снимки, които е по-добре да не се споделят в публично пространство и се надяваме, че това ръководство за безопасност може да бъде полезно за майки и татковци, които обичат да публикуват снимки на своите деца.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти