Защо не трябва да се впечатлявате от неодобрението на хората?

Няма нищо лошо в това!

Всички хора са различни, всеки има своето мнение и отношение към нещата от живота. Ако всички се харесваха, щеше да бъде твърде скучно. Истината се ражда в спора, а спор няма да има, ако ги няма и различията между хората. Те са хубаво нещо и не бива да се чувствате зле, когато някой не ви харесва заради една или друга ваша черта. Друг пък ви харесва именно заради нея.

В тази статия ви предлагаме предимствата от осъзнаването на факта, че не може да сте харесвани от всеки. Оказва се, че е добър знак, когато има хора, които не ви харесват и не са съгласни с вас. Ето как ви помага този факт:

1. Помага ви да бъдете верни на себе си
Най-голямото престъпление, което можете да извършите спрямо себе си, е да се променяте заради някой друг. Не трябва да правите такова нещо само за да се харесате на някого и въпросният човек да бъде доволен. Изтощително е, а да не споменаваме колко е излишно и безсмислено. По този начин никой няма да опознае истинското ви Аз и ще се чувствате изключително зле.

Защо не трябва да се впечатлявате от неодобрението на хората?
Thinkstock/Guliver

2. Дава ви силата да казвате "Не”
Всички хора са добри по душа, дори добротата да е скрита някъде дълбоко. Но все пак в човешката природа е заложено да тестваме границите на другия. Когато сте готови да рискувате да не ви харесат, вие ще бъдете в състояние да кажете "Не”, когато си мислите, че трябва да кажете "Да”. Вашите отговори оформят бъдещето ви и трябва да ги подбирате разумно.

3. Няма да се страхувате от чувствата си
Чувството да бъдете напълно себе си, без преструвки, е страхотно. Не бива да прекалявате с емоциите и да стигате до крайности, но трябва да умеете да показвате чувствата си и да си признавате, когато изпитвате страх, гняв или радост. За вас няма да има значение какво ще си помислят хората.

4. Откровеността ви може да помогне и на други хора
Никога не знаете кога може да вдъхновите някой друг със своето поведение. Бъдете откровени и мотивирайте хората да дават най-доброто от себе си. Никога не знаете кога ще промените нечий живот.

Защо не трябва да се впечатлявате от неодобрението на хората?
Thinkstock/Guliver

5. Помага ви да изказвате мислите си свободно
Едно от най-милите неща, които можете да направите за някой друг, е да го изслушате, без да го съдите. Вие заслужавате същата добрина, но невинаги ще я получавате. Хората ще формират мнението си според това, което казвате, и често ще ви съдят. Говорете така или иначе. Говорете без страх и казвайте това, което мислите.

6. Подготвя ви за по-големите успехи
Не се плашете да бъдете по-остри, това се налага понякога. Доказано е, че острите коментари привличат внимание - негативно, но и позитивно. Бъдете готови да не ви харесат заради някое ваше изказване, но очаквайте да ви обърнат внимание и да ви видят като човек със собствено мнение и отличителни качества.

7. Учи ви да бъдете мили и състрадателни, без да очаквате нещо в замяна
Не е трудно да сте мили с хора, които се отнасят към вас с уважение и доброта. По-ценно за вашето развитие като личност е, когато започнете да правите това, което е редно, защото така трябва, а не защото ще получите нещо в замяна - било то добро отношение или някаква облага.

Защо не трябва да се впечатлявате от неодобрението на хората?
Thinkstock/Guliver

8. Може да вдъхновите хората около вас
Можете да се превърнете в пример за близките си и те да се обръщат към вас като към достоен за подражание човек. Когато сте открити и давате обективното си мнение, другите ще ви ценят и ще се опитват да следват вашия пример.

9. Започвате да използвате времето си по-разумно
В старанието си да се харесате на всички, губите много от времето си. Трябва да се научите да го цените и да обръщате повече внимание на себе си. Вечните притеснения относно това какво мисли някой за вас, няма да доведат до нищо добро и градивно. Уважавайте времето, с което разполагате.

10. Усмихнете се въпреки всичко
Може да използвате енергията си, за да размишлявате над всички неща, които не са наред в живота ви. Или пък може да се облегнете назад, да помислите за хубавите неща и да се усмихнете. Животът ни кара да баласираме постоянно между доброто и лошото. Недейте да се предавате на негативните емоции.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Две блондинки си говорят: -Муцка, винаги изглеждаш много добре. Стегната. Стройна. Как го правиш - попитала едната блондинка? -Занимавам се с народни танци. -Ау-у, колко интересно! И какви танци...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти