Защо се смеем в стресови ситуации?

Защо се смеем в стресови ситуации?

Случвало ли ви се е да се спънете на улицата и да започнете да се усмихвате от срам? Или се смеете в момента, в който падaте от колелото си и се удряте силно? Нервният смях е естествена защитна реакция на организма. И затова е той е толкова необходим.

И всичко си има рационално обяснение.

Подсъзнателно считаме сълзите за проява на слабост и беззащитност. С помощта на смеха и усмивките се опитваме да информираме другите, че с нас всичко е наред и нямаме нужда от съжаление и съчувствие. 

Когато сме изправени пред силни емоции, тялото се опитва да приведе състоянието ни в баланс и да облекчи психическия стрес. Следователно мозъкът се опитва да предизвика обратна емоционална реакция. От срам, страх или гняв започваме да се усмихваме и смеем, от силна радост - да плачем, а от голяма любов можем да ухапем партньор.

Освен това смехът е естествен антидепресант, който ви помага да се успокоите по време на стрес. Веднага след като човек спре да се смее, мускулите му се отпускат и тялото започва да произвежда ендорфини, които често се наричат "хормони на щастието". Те помагат за по -бързо облекчаване на стреса и облекчаване на болката.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay