Как всъщност кошмарите ни защитават и още 10 факта за тях

Как всъщност кошмарите ни защитават и още 10 факта за тях

Прекарваме около една трета от живота си в сън и независимо дали си спомняме или не, всички сънуваме всяка вечер. Но още по-интересното е, че ние само частично разбираме целта на сънищата си или какво точно означават те.

1. Лошите сънища ни защитават в реалния живот

Повечето от нас са имали лоши сънища в даден момент от живота си и макар да изглеждат страшни, всъщност има добра страна да имаш кошмари. Изследователите твърдят, че чувството на страх и уплаха в сънищата ви всъщност може да ви помогне да се справите по-добре със страха в реалния живот. 

Лошите сънища повишават способността на мозъка ни да реагира на реалните опасности и плашещи преживявания. Въпреки това, в онези сънища, които са силно ужасяващи и травмиращи, ползите се губят и те всъщност могат да имат лошо въздействие, което продължава след събуждането.

2. Повечето от вашите мускули се парализират по време на REM сън

По време на дълбок сън REM, който е етапът на съня ни, където се случват повечето сънища, очите ни продължават да се движат, но мускулите ни са в състояние на парализа. Според проучване, набор от специализирани клетки в мозъка ни, наречени моторни неврони, предотвратяват движението на мускулите ни, докато спим, за да се предотврати потенциално нараняване.

3. Сънищата подобряват креативността и решаването на проблеми

Много хора са постигнали изумителни пробиви в сънищата си. Независимо дали става въпрос за научна, художествена, музикална или филмова идея, знаем със сигурност, че сънищата могат да произведат истински "скъпоценни камъни" и за това има напълно логична научно подкрепена причина.

Когато сънуваме, мозъкът ни е в различно неврофизиологично състояние, което му позволява да стане по-сръчен в разрешаването на проблеми и намирането на решения за неща, в които будният ни ум е заседнал. И в това състояние ние изпитваме по-висока мозъчна активност, което в замяна прави мозъците ни по-способни да предоставят креативни решения за решаване на проблеми.

4. Хората забравят до 95% от сънищата си

Всички знаем колко трудно може да бъде да си спомним съня си след събуждане, да не говорим за спомнянето на по-стари сънища отпреди седмици, месеци или години. В действителност ние забравяме цели 95% от сънищата си и това се дължи на факта, че промените в мозъка, които настъпват, когато спим, не поддържат обработката на информацията, необходима за съхранение и формиране на спомени.

Мозъчните сканирания на хора, които спят, показват, че зоната, която играе жизненоважна роля за формирането на паметта, намираща се във фронталния лоб, е неактивна по време на REM сън. И като се има предвид, че това е етапът, в който се случват сънищата, е ясно защо не сме в състояние да си спомним съня си след събуждане.

5. Не всички сънища са цветни

Въпреки че може да звучи изненадващо, не всеки може да вижда цветове в сънищата си. Това явление се връща към 40-те години на миналия век, когато очевидно много хора съобщават, че са сънували в черно и бяло. Днес проучванията показват, че това е свързано с факта, че по онова време хората са били изложени на черно-бели медии, тъй като цветната телевизия все още не е била изобретена.

В подкрепа на тази теория било проведено проучване на 2 различни възрастови групи с различно изживяване в медиите. Тези, които били изложени повече на черно-белите медии, имат по-сиви сънища, отколкото тези, които имат повече опит с цветни медии.

6. Слепите хора също могат да сънуват 

Хората, които са родени слепи, могат да имат визуални преживявания в сънищата си, тъй като имат същата електрическа активност в мозъка като хората с нормално зрение. И все пак, въпреки че имат визуални усещания в сънищата си, те не могат да опишат преживяването и да концептуализират усещането, тъй като не са имали зрение през живота си.

Слепите хора, които са родени с функциониращо зрение и по-късно са ослепели в живота, могат да изпитат визуални сънища. Сънищата се подтикват от спомени, така че хората, които са загубили зрението си по-късно в живота, са в състояние да изпитат визуални сънища благодарение на мозъчните вериги, които са се образували преди да ослепеят.

7. Вероятно не можете да четете в сънищата си

Когато четем, това е моментът, в който дясната част на мозъка ни се активира най-много и точно тази страна на мозъка не може да бъде достигната, когато сънуваме. Всъщност, когато сънуваме, цялата област на мозъка, отговорна за езика, четенето, писането и говоренето, е по-малко активна.

И все пак има изключение от това правило и някои хора могат да четат в сънищата си. Това обаче се отнася само за малък брой хора - обикновено тези, които най-много мислят за езика и писането, като писатели и поети.

8. Сънуваме само лица, които сме виждали в реалния живот 

Независимо дали наистина ги помните или не, можете да сънувате само лица, които сте виждали в миналото. Нашите сънища са извлечени от реални преживявания, така че лицата, които виждате в сънищата си, са резултат от вашата интерпретация на вече съществуващи реални преживявания. 

9. Сънуването е истински феномен

Всички се хващаме да се отдалечаваме с умовете си и да не сме напълно в настоящия момент и на практика всеки е преживял това. Обаче сънуването в реалния живот, тоест без да сме заспали, е възможно за някои хора, които притежават способността да сънуват по толкова жив начин, че на практика да изпитат присъствието си в друга среда.

10. Можете да контролирате сънищата си

Изживявайки осъзнати сънища, можете буквално да осъзнаете, че сънувате и по този начин да контролирате съня си. Този тип сънуване е свързан с по-висока информираност за вашето психическо състояние и хората, които са преживели осъзнати сънища, твърдят, че са съзнавали, че сънуват след събуждането.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay