Как да дисциплинирате прохождащото дете

Как да дисциплинирате прохождащото дете

Децата не се раждат със социални умения, така че трябва да научите своя малчуган на подходящо поведение. Правилата и последиците, които прилагате сега, ще се загнездят в мозъчето му през цялото детство до зряла възраст. Ето как да започнете да дисциплинирате детето си с няколко, одобрени от експерти съвети.

Очаквайте трудни моменти. Определени ситуации и време на деня могат да предизвикат лошо поведение. Един от най-големите виновници са преходите от едно занимание към друго, събуждане, лягане, спиране на игра. Дайте време на детето да се подготви за новия момент.

Изберете битките си. Ако казвате "не" по 20 пъти на ден, забраната ще загуби своята ефективност. Разделете лошото поведение на висок, среден и нисък приоритет.

Прилагайте превантивни мерки. Създайте приятелска атмосфера вкъщи и имайте разумни очаквания към детето си. Преместването на скъпите ви бижута от нощното шкафче, ще премахне изкушението то да си играе с тях.

Говорете кратко и ясно. Малките деца имат ограничен речник, така че говорете с кратки изречения. Това е много по-ефективно от дългите обяснения.

Разсейване и пренасочване. Може би го правите постоянно през деня, но трябва постоянно да се придържате към тази практика. Ако детето разгъва рулото тоалетна хартия за десети път днес, просто изведете детето от банята спокойно. Евентуално то ще забрави за нея.

Въведете последствия. Малкото дете трябва да научи естествените резултати от поведението си – иначе известни като причина и следствие.

Не отстъпвайте, за да избегнете конфликт. Не трябва да се поддавате на лошото поведение.

Предвиждайте с какво то ще отвлича вниманието си. Докато готвите или вършите други домашни задължение, осигурете на детето забавление – любима играчка, бърза закуска.

Съсредоточете се върху поведението, а не върху детето. Винаги казвайте, че определено поведение е лошо. Никога не казвайте на детето си, че е лошо.

Дайте на детето си избор. Ако му дадете право на избор, то ще се почувства сякаш има право на глас. Уверете се, че не му предлагате твърде много опции и че всички те са продуктивни.

Не викайте. Не крещете, но определено променете тона си.
Хвалете доброто му поведение. Ако похвалите детето си, когато се държи добре, то тогава ще го прави по-често.

Действайте незабавно. Не чакайте, за да дисциплинирате детето си.

Бъдете добър модел за подражание. Ако действате спокойно, детето ще повтори стъпките ви. Ако сте раздразнени, и то ще бъде такова.

Не се отнасяйте с детето като към възрастен. То не иска да слуша лекции от вас, няма да може да ги разбере.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay