Как да идентифицирате 5-те езика на любовта и да ги използвате, за да подобрите връзката си

Как да идентифицирате 5-те езика на любовта и да ги използвате, за да подобрите връзката си

Д-р Гари Чапман, автор на най-продаваната книга "5-те езика на любовта" вярва, че връзките имат по-голям шанс да се развият, ако се разбираме. Той предлага всеки да дава и получава любов по различен начин, затова трябва да познаваме партньора си, за да му дадем правилния вид любов и любовта, която заслужава. Според него любовните езици може да се различават между хората, но те са лесни за научаване и ще ни помогнат да имаме по-смислени отношения.

1. Утвърдителни думи

Хората, чийто любовен език са утвърдителни думи, ценят вербалната връзка, без значение дали е изговорена или написана. Може да са думи, които изразяват привързаност, комплименти, признателност, насърчение или нещо толкова просто като "Обичам те". Д-р Мишел Росър-Майорс, доцент в Университета в Аризона, обяснява, че положителните твърдения ни носят не само добро усещане. Според нея хората се стремят да се чувстват оценени, така че положителните думи, които ни карат да се чувстваме по този начин, могат да изградят здрави и силни взаимоотношения.

2. Предлагане на помощ 

Д-р Росър-Майорс обяснява, че истинските лидери служат на другите преди себе си и че тези безкористни действия вдъхновяват хората и укрепват връзките. Предлагането на помощ е чудесен начин да покажете на своя любим, че държите на него и го обичате. 

3. Качествено време, прекарано заедно

Според д-р Чапман този любовен език е свързан с качеството, а не с количеството. Качественото време е да отделяте на някого ваше неделимо внимание, но не и да седите и да гледате заедно Netflix. Трябва да говорите само вие и вашият партньор, без телевизори, без телефони, без други разсейващи фактори. Хората се чувстват добре, ако знаят, че те са единственото нещо във вашия дневен ред. Д-р Чапман също отбелязва, че е важно да изразявате този любовен език и във вашите неромантични връзки.

4. Физическо докосване

Физическото докосване може да бъде нещо толкова просто като прегръдка или споделяне на интимна целувка с партньора ви и държането за ръка. Докосването е първият начин на комуникация, който научаваме, когато се родим, и е от решаващо значение за нашето развитие, докато порастваме. Ето защо нещо толкова просто, като докосването, стимулира отделянето на ендорфини.

5. Подаръци

Подаряването на подаръци е най-простият любовен език. Не винаги трябва да са скъпи или големи. Това може да е нещо толкова малко, колкото да отидете да пазарувате и да купите любимия шоколад или зърнена закуска на половинката си. Мисълта, изборът на подаръка и подаряването ще дадат на човека усещането за привързаност. И не само това, но има и положителни психологически ползи от даването на подаръци, а не просто от получаването им.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay