Как да използвате белина в прането по правилния начин

Как да използвате белина в прането по правилния начин
Pexels

За да изперете добре прането си, са необходими много неща – пералня и сушилня, любимия ви препарат за пране и понякога специални продукти, които да ви помогнат да се справите с досадните петна. Белината е един от онези продукти, които могат да ви помогнат да накарате мръсните си дрехи и бельо да изглеждат и да се усещат свежи. 

Но ако не сте използвали белина за пране, може би ви се струва леко плашещо. Истината е, че, да, има правилен начин за използване на белина в прането. 

Видове белина

Не всички форми на белина са еднакви, така че е важно да разберете някои ключови разлики (за да не се окажете с обезцветени дрехи накрая).

Белините за пране обикновено се разделят на две категории: хлорна и нехлорна белина.

Белина с хлор

Хлорната белина обикновено се нарича обикновена белина или домакинска белина. Заедно с дезинфекцирането на вашето пране, тя се използва за изсветляване и премахване на петна от бялото. (Също така премахва цвета, така че не трябва да се използва върху нещо, което не е бяло.) Активната съставка в течните избелващи продукти обикновено е натриев хипохлорит. Можете също да намерите сухи (прахообразни) избелващи продукти, които използват активна съставка, наречена натриев дихлороизоцианурат. 

Белина без хлор

Белината без хлор обикновено е по-нежна към дрехите и може да се използва за премахване на петна както от цветни, така и от бели дрехи. Този тип белина има много различни имена, като кислородна белина, пероксидна белина, безопасна за цветни дрехи белина и белина за всички тъкани. Активната съставка за тези продукти обикновено е водороден пероксид, натриев перборат или натриев перкарбонат.

Колко белина да използвате

Избелващите продукти включват инструкции за употреба, които е важно да следвате за ефикасност и безопасност. Но можете да регулирате количеството белина, което използвате в зависимост от фактори като тип пералня, колко пране сте сложили, ниво на замърсяване и качество на водата.

По-мръсни дрехи и твърда вода са ситуации, при които трябва да увеличили количеството белина над минималното препоръчително количество. Например, в стандартна пералня трябва да добавите ½ чаша обикновена белина към леко замърсено или малко пране и 2/3 чаша за силно замърсено или голямо пране.

Как да разредите белината

Белината с хлор трябва винаги да се разрежда с вода, преди да я използвате, а пералните машини с дозатори за белина правят това автоматично.

Стандартните перални не винаги имат дозатори за белина, но винаги можете да добавите белина с перилния препарат, преди да се добавят дрехите, така че да се разрежда, преди да влезе в контакт с прането. Или можете да разредите измереното количество белина в литър вода и да го добавите към пералнята пет минути след започване на прането.

Как да използвате белина, ако нямате дозатор

Можете също да добавите белина без хлор в отделението за перилен препарат. Например, ако използвате течен перилен препарат, препоръчително е да използвате течна белина. 

Практики за безопасност при използване на белина

Въпреки че белината може да бъде ефективна при хигиенизирането на прането и отблъскването на петна, важно е да бъдете внимателни, за да избегнете увреждане на дрехите си. Едно от нещата, които трябва да запомните, когато използвате белина, особено хлорна белина, е никога да не я смесвате с други почистващи продукти, различни перилен препарат. Бъдете особено внимателни и никога не смесвайте белина с продукти на основата на амоняк, които могат да отделят потенциално опасен газ.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay