Как да отгледаме пищни коледни звезди

Съвети от експертите за подбор и грижа

Как да отгледаме пищни коледни звезди

От десетилетия красивите цветове на коледните звезди се свързват с най-хубавото време от годината. Празничната комбинация от прясно изпечени бисквити, светлина отсвещи и цъфнали коледни звезди се е превърнала в ритуал, който прави Коледа толковаспециална. Но седмици преди да дойде време за коледните пости коледните звезди вечеразкриват своя потенциал. Експертите по отглеждането на това цвете от Stars for Europe саподготвили своите съвети как да се грижим за своите коледни звезди, така че те да изглеждат повъзможно най-добрия начин седмици наред.

Коледните звезди имат нужда от светлина и топлина

Коледните звезди се чувстват добре на топло и светло място, далеч от течение. Идеална за тях етемпература между 15 и 22 градуса, което ги прави подходящи за спални и всекидневни. Тъй катоколедната звезда произхожда от тропическо Мексико, тя има нужда от много светлина. Преззимните месеци ще се чувства добре на южен прозорец. Пряката слънчева светлина не е проблем,тъй като при нашия климат от средата на октомври нататък няма опасност върху листата дапопадне твърдe много слънчева светлина. Но пък за да расте и да се развива, е нужда достатъчносветлина. От друга страна, те не обичат да са на течение, така че трябва да ги поставите на заветномясто. Ако около растението става течение, може да започнат да му капят листата.

Как да отгледаме пищни коледни звезди

Как да поливаме коледната звезда

Коледната звезда се нуждае от различно количество вода в зависимост от локацията,температурата в помощението, размера на растението и саксията. За стандартна саксия сдиаметър 13 см е достатъчна една малка чаша вода, т.е. около 0,2 литра. Това предотвратявазапушването на порите в почвата и подгизването им. За мини коледни звезди е нужна не повече отедна малка чашка за шот. Излишната вода, която все още е в саксията след 10 минути, трябва да сеотстрани.

Как да отгледаме пищни коледни звезди

Поливайте коледната звезда, когато почвата е видимо суха. Ако растението се намира близо дорадиатор в суха стая, може да трябва да го поливате всеки ден, а ако е на друго място през ден иливеднъж на три дни. Може да проверите, като внимателно повдигнете растението. Ако се усещалеко, време е да го полеете. Трябва да отбележим, че малките саксии изсъхват по-бързо отголемите, така че ще трябва да ги поливате по-често. Мини коледните звезди трябва да сепроверяват всеки ден. Също така, можете да поливате тези растения, като ги накисвате отдолу, прикоето почвата се напоява по-добре, отколкото при нормалното поливане. Ако се чудите, по-добреколедната звезда да остане малко по-суха (отколкото твърде влажна) и да я поливате по малко ипо-често, а не рядко, но с много вода. Коледните звезди са много дълготрайни, когато гинаторявате веднъж в седмицата, като започнете около четири седмици след закупуването, с течентор за цъфтящи стайни растения според дозировката, указана на етикета.

Как да отгледаме пищни коледни звезди

Показатели за високо качество

Ако изберете качествено растение и следвате всичките тези препоръки, вашите коледни звезди щецъфтят дълго време. Качественото растение може да се познае по това, че няма нарушения нацелостта на листата и има малки жълти пъпки в средата. Почвата не трябва да е нито суха, нитоподгизнала. Търговецът, който наистина обича цветята, със сигурност ще е поставил коледнитезвезди далеч от течението на входа.Важно е да увиете вашата коледна звезда в хартия, докато я пренесете у дома, за да я предпазитеот течението и температурите под 12 градуса. Това ще я предпази от увреди, които първоначалноне са видими, но могат да доведат до преждевременна загуба на листа след няколко дни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay