Как да помогнете на домашния си любимец да живее по-дълго

Как да помогнете на домашния си любимец да живее по-дълго

45% от собствениците на домашни любимци казват, че често купуват подаръци за рождения ден на своите домашни любимци, а 95% от тях ги смятат за членове на семейството. Когато специално куче или котка стане част от семейството, ние искаме да направим всичко възможно, за да повишим качеството му на живот. Може да бъде толкова просто, колкото да посещавате редовно ветеринарния лекар, да го разглезвате със сигурна зона за игра на открито или може би любимата му - да му давате здравословни лакомства.

1. Поддържайте домашния си любимец активен

Дайте на играта важността, която заслужава; поддържането на вашия домашен любимец активен ще гарантира, че неговото тяло и ум ще процъфтяват. И като допълнителен бонус, вие също ще водите по-здравословен живот с редовни упражнения, благодарение на разходките на кучето си.

2. Обезпаразитявайте редовно домашния си любимец и го кастрирайте

Знаем, че понякога искаме да видим как нашите домашни любимци стават майки и татковци. Но за здравето на вашия домашен любимец, не забравяйте да го кастрирате възможно най-бързо. Това намалява шансовете за някои заболявания и намалява вероятността котката ви да избяга в търсене на идеалния партньор.

Как да помогнете на домашния си любимец да живее по-дълго

3. Подарете на любимеца си спа дни

Започнете с нежен масаж на тялото, тъй като това може да направи чудеса за вашата котка. Той може да намали безпокойството и да отпусне мускулите на вашата котка след ден на скачане, игра и бягане след малки буболечки

4. Направете дома си подходящ за домашни любимци 

Котките и кучетата са любопитни - това не е нищо ново. Те ще дъвчат нещата, драскат по тях и ще играят с най-случайните неща в къщата. За да избегнете неприятни ситуации, които могат да застрашат вашия домашен любимец, направете домашно "сканиране" и премахнете или променете всичко, което може да представлява риск за здравето на вашия домашен любимец.

5. Посещавайте ветеринар редовно 

Не забравяйте да посещавате ветеринаря по всяко време, когато това е необходимо, и не пренебрегвайте редовните рутинни прегледи. Понякога нашите домашни любимци може да изглеждат нормално, но те могат да имат някакъв проблем. Ранното посещение дава на вашия ветеринар шанс да забележи нещо необичайно, като по този начин поддържа любимия ви домашен любимец здрав.

Как да помогнете на домашния си любимец да живее по-дълго

6. Мийте зъбите им

Точно като нас, нашите домашни любимци се нуждаят от грижа за зъбите. Не е толкова лесно, колкото звучи, тъй като те изобщо не обичат зъбите им да бъдат мити. Можете да опитате предизвикателството за 7-дневно миене на зъбите. Това може да е дълъг процес и ще изисква много търпение, а вашият домашен любимец може дори да се съпротивлява в началото. Но ако не успеете, има и други алтернативи. 

7. Къпете и разресвайте козината 

Къпането на вашето куче или завеждането му на грууминг, измиването на козината на котката ви и изрязването на ноктите им може да накара домашния ви любимец да се чувства обгрижван. Знаете ли това чувство, когато излизате от фризьорския салон и се чувствате като нов човек? Помогнете на вашия домашен любимец да има същото чувство, като въведете грижата в тяхната рутина, което също е превантивна мярка срещу всякакви кожни раздразнения или инфекции.

8. Дръжте котката си на закрито

Един от най-лесните начини да удължите живота на котката си е да я държите на закрито. Навън вашето сладко бебе може да бъде изложено на травма, независимо дали е от бързи шофьори или други хищници, а шансът да срещнете вредители, пренасящи болести, намалява, когато решите да не го оставяте да се скита навън.

Как да помогнете на домашния си любимец да живее по-дълго 

9. Внимавайте какво ядат вашите домашни любимци

Проучване, проведено върху 50 000 кучета, заключава, че групата кучета, които са били хранени с 25% по-малко от кучетата от другата група, са довели до 2 различни категории: слаби кучета и кучета с наднормено тегло. Слабите кучета живеели средно 18-24 месеца по-дълго от другите. Това се отнася и за котките - ако котката ви има голям апетит, обича да хапва и трупа килограми, по-добре е да я наблюдавате. Уверете се, че винаги следите за промени в теглото.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay