На каква възраст децата трябва да започнат да се занимават с домакинска работа

На каква възраст децата трябва да започнат да се занимават с домакинска работа

Според учените децата, които имат отговорности, свързани с домакинската работа, се представят по-добре в живота, когато пораснат. Тези задължения могат дори да подобрят психичното здраве на децата, тъй като те се чувстват полезни. Въпреки това, всяка домакинска работа трябва да бъде въведена на определена възраст и не трябва да се използва като средство от родителите, за да могат да си почиват, докато децата вършат всичко вкъщи. Вместо това тези задължения трябва да се използват като начин за преподаване на децата на ценни уроци от живота.

Ето кои домакински задължения са подходящи за различните възрасти:

2-5 години: научаване на ред и организираност

За малките деца задълженията трябва да им помогнат да развият нови умения и да им покажат, че всяка задача има начало, среда и край - обличат дрехи, носят дрехите и след това поставят дрехите в коша за пране. 

Подходящи задължения: подреждане на играчки и книги, поставяне на пране в коша, оправяне на леглата и вдигане на чиниите след хранене. 

6-7 години: научаване на значението на работата в екип

На тази възраст децата са по-активени. Това е подходящ момент да внушите важността на работата в екип и помагането на другите: децата могат да ви помогнат с готвенето, подреждането на масата, съставянето на списъци с хранителни стоки и донасянето на необходимите продукти от магазина. А грижата за домашен любимец не само ги учи да помагат, но е и забавно! Като цяло детето ще се почувства ангажирано и ще има шанс да се свърже по-добре с членовете на семейството.

На каква възраст децата трябва да започнат да се занимават с домакинска работа

8-9 години: разбиране, че всичко има своето място

Докато децата растат, те могат да поемат по-голяма отговорност за себе си, като например да подреждат нещата си. Трябва да ги научите, че всичко си има определено място. Те трябва да организират стаята си така, че всяка джаджа, учебни пособия, играчки и дрехи да отидат на мястото си. По този начин детето се научава да бъде последователно и как да поддържа жилищното си пространство подредено.

Подходящи задължения: организиране на нещата, сгъване и прибиране на пране, зареждане на съдомиялната машина и прибиране на прибори за хранене и съдове.

10-11 години: научване на самостоятелност

На този етап могат да се въведат домакински задължения, като например опаковане на обяд или приготвяне на закуска преди училище. Сложните, многоетапни задължения като приготвянето на закуска насърчават децата да планират предварително и да измислят необходимите стъпки за изпълнение на задачата. Това ще помогне на децата да се научат да разпределят времето си. 

Подходящи задължения: приготвяне на закуска, опаковане на обяд за училище, изпразване на кофите за боклук, изнасяне на боклука, почистване на прах, пускане на прахосмукачка. 

На каква възраст децата трябва да започнат да се занимават с домакинска работа

12-15 години: учене за определяне на приоритети

За тийнейджърите задълженията могат да помогнат за изграждането на самочувствие, тъй като по този начин се чувстват като възрастни. Така че, въвеждането на нови подходящи за възрастта задължения може да направи чудеса за мотивацията на тийнейджъра. Важно е да ги научите на самодисциплина и как да си подреждат приоритетите, така че предоставянето им на гъвкавост и свобода около задълженията може да е добра идея.

Подходящи задължения: миене на колата, пране, работа на двора, почистване, косене на тревата, смяна на чаршафите, гладене, шиене на копчета и миене на прозорци.

На каква възраст децата трябва да започнат да се занимават с домакинска работа  

16+ години: подготовка за живота на възрастен

Когато децата влязат в юношеството, те вече са доста компетентни и самодостатъчни, така че техните задължения включват всичко, което нормалният възрастен трябва да може да прави. Те включват основно управление на парите и справяне с извънредни ситуации. Въпреки това, въпреки че всички тези умения определено ще помогнат на тийнейджърите да се справят по-добре по-късно в живота, това не означава, че трябва да прехвърлите всички задължения върху детето си. В края на краищата те все още са деца.

Подходящи задължения: пазаруване, готвене, поддръжка на автомобили, хранителни стоки, смяна на крушки, дълбоко почистване на домакински уреди (като размразяване на фризера) и др.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay