"Нежните" депресии

Отчаяни съпруги, майки, домакини. Или просто жени.

Преди излизане от пубертета, процентите младежи и девойки с депресивни наклонности са приблизително равни. След това обаче ситуацията се променя драстично. Изследванията твърдят, че нежната половинка от човечеството изпада в депресии два пъти по-често от силния пол. Най-общо казано, тази неравнопоставеност се обяснява с хормоналните промени, които настъпват в определени моменти от живота на една жена. Или с по-голямото социално напрежение, на което продължава да е подложена, в сравнение с мъжете.

Темата е дълга и противоречива, за съжаление няма как да излекуваме депресиите само с един материал. Но за нас е най-важно дамите категорично да разберат, че не са сами. Че потапянето в депресивни настроения в никакъв случай не ги прави "ненормални". Че потиснатото настроение се лекува, стига да поискаме да се излекуваме и да не си внушаваме, че депресиите ни правят по-специални от останалите.

Нека започнем с характерните за повечето депресии симптоми. Интересно е да ги съпоставим с проявленията на същите състояния при мъжете:

- Жените са по-склонни да обвиняват себе си, а гордите им половинки - останалите.

- Когато сме наистина депресирани, ние сме тъжни, апатични, обзема ни чувство за безполезност. Мъжете са по-скоро ядосани, раздразнителни, егото им се надува изкуствено.

- Изпаднали в такова апатично и ранимо състояние, на нежните половинки не им е до конфликти и се стараят да ги избягват. Депресираният мъжкар е склонен да ги създава.

- Ние срещаме проблем при установяването на точно определени граници, а те държат всичко да е под техен контрол.

- Жените са по-склонни да мислят за смъртта, да направят опит за самоубийство. При мъжете, от друга страна, тези опити по-често завършват с "успех".

- Положително качество на дамите е, че те лесно споделят депресивните си мисли с другите. Силният пол възприема това като проява на слабост.

- Когато опитват да се лекуват сами, жените прибягват до храна, приятели и любов. Най-популярните "лекарства" сред мъжете са алкохолът, телевизорът, спортът и сексът. Дамите по-често губят желание за последното, стават отпуснати и чувстват постоянна умора. Разпространени са както забележимото сваляне, така и другата крайност - качването на килограми. Същото важи и за съня. Депресията върви ръка за ръка или с инсомнията, или с прекомерното спане. Възможна е почти цялостна смяна на деня с нощта. Всички тези нарушения в съня са много опасни за организма.

И не само те. Другата изключително опасна, често срещана и трудна за контролиране грешка е посягането към чашката или към някакъв вид наркотици. В началото може да ви се струва, че тези неща ви отпускат, развеселяват или поне временно прогонват тъжните мисли. Съвсем скоро обаче нещата ще се обърнат, "положителният" ефект ще изчезне. Рано или късно алкохолът и забранените субстанции ще си вземат своя "данък" и ще напълнят ума ви с допълнително преувеличени депресиращи мисли. Да не говорим за опасността от смесването им с антидепресанти - това може да доведе до тежки параноични самовнушения и халюцинации, усилващи суицидните намерения.

И въпреки всичко, можем ли да се лекуваме и сами? Няма нищо срамно и лошо в това да потърсите помощ от специалист. Ако все пак решите, че състоянието ви не е толкова тежко, ако по някаква причина отхвърляте тази идея, можете да опитате следните препоръчителни методи за самолечение на депресията:

"Нежните" депресииThinkstock/Guliver- Говорете за чувствата си с човек, на когото имате доверие. В моменти на депресия е твърде вероятно да сте се отдръпнали, да нямате желание за комуникация дори с най-близките, но те продължават да бъдат най-силната ви опора в живота. Ако откровено споделите начина, по който се чувствате - не само, че няма да ви се сърдят и упрекват, но и със сигурност ще ви окажат необходимата морална подкрепа.

- Излизайте! И на въздух, и в социалния смисъл на думата. Първото е от ежедневна необходимост - слънчевата светлина извън къщи трябва да ви вижда редовно, дори самите вие да сте в такова настроение, в което не искате да я виждате. 30-минутна разходка всеки ден би била чудесно решение. Що се отнася до посещенията на събирания, мероприятия, клубове или просто на кино - знаем, че когато сте в депресия, изобщо няма да ви се занимава с тях, но е повече от препоръчително да го правите поне два пъти месечно. Ако трябва - насила.

- Занимавайте се със спорт. Дори по принцип да не сте свикнали и да не ви е любимото занимание на света, когато духът е понижен, спортът може да се превърне в много добър негов приятел. Изберете нещо, което лично на вас ви е приятно, без оглед на това от кои упражнения се отслабва най-много. Така ще се чувствате тонизирани, доволни от себе си, заети с нещо похвално, пък добрата фигура ще дойде от самосебе си.

- Опитвайте се да спите по 8 часа на ден. Дори да ви се струва, че няма причина да ставате от леглото сутрин, навивайте си будилника и го слушайте. Ако сте на другата крайност и не успявате да заспите, все пак можете да полагате усилия, като ограничите кофеина, особено вечер. Оставете книгите, филмите и другите нощни занимания - ако се принудите да лежите на загасено, рано или късно сънят ще ви победи.

- Техники за релаксация, книги за позитивното мислене. Дори да не вярвате в "такива неща", няма какво да губите. Поинтересувайте се от йога, упражнения за релаксиращо дишане, за отпускане на мускулите, от медитация. А "розовите" наръчници - дори да ви се струват преувеличени, все пак представляват ненатоварващи четива, които могат да ви накарат да се почувствате по-леко. 

За съжаление, нежният пол не живее на Венера, а тук, на Земята. Която понякога е по-жестока, отколкото ни се иска. Поради различни причини, цял живот сме застрашени от възможността да изпаднем в различни видове депресии. Като се започне от физическите изменения по време на пубертета, нехаресване на собственото тяло, драматично изживяване на променените отношения с другите. Произтичащите от всичко това хранителни разстройства. Хормоналните и социалните притеснения, свързани с майчинството.

Ето някои от най-разпространените видове депресии, характерни за дамите. Заедно с най-важното, което трябва да помним за тях.

Зимна депресия
По една или друга причина, настроението на жените се влияе от сезонните промени в много по-голяма степен, отколкото това на мъжете. Макар липсата на слънчева светлина да ви потиска, не си позволявайте да изпадате в "хибернация" и се опитвайте максимално да запазите динамичния си ритъм през зимата.

Домашна депресия или депресия на домакинята 
Независимо дали работите от вкъщи, или работата ви се състои именно в грижа за къщата и домакинството, възможно е да ви обземе чувство за леност и непълноценност. Най-добре си изградете определен режим, в който да ставате прилично рано, да се обличате като "за пред хора", да излизате поне за малко навън, да се срещате с хора и поне веднъж седмично да правите нещо само за себе си.

Предменструален синдром
Мъжете може да се шегуват с това, но много жени знаят, че ПМС изобщо не е шега. Симптомите са индивидуални, като при някои дами могат да бъдат свързани с неприятни депресивни състояния и мисли. Колкото и да се опитваме, не успяваме да ги прогоним, но все пак е добре да се сещаме, че в този период едва ли разсъждаваме трезво и ако не друго, поне да си повтаряме, че "утрото е по-мъдро от вечерта". Или следващата седмица - по хубава от днешния ден. Този начин на мислене е подходящ за всички депресии.

Депресия по време на бременност или поради репродуктивни проблеми
Освен хормоналните промени, съпътстващи бременността, тя може да ви потисне и в случай, че не е желана. Че е свързана с проблеми в отношенията ви с близките. Или ако твърде много се тревожите за плода или за собственото си тяло и бъдеще. Случава се на много жени, така че не се притеснявайте, а поговорете със специалист или с приятелки, които вече са минали през това.

Следродилна депресия
Това състояние се среща при повечето жени, така че няма никакъв основателен повод да се чувстваме виновни, ако се случи да го изпитаме. Обикновено отшумява след няколко седмици, но ако не се чувствате добре, отново можете да се консултирате със специалист.

Перименопауза и менопауза
Депресиите, свързани с нея, също се срещат много често сред дамите. И отново най-важното е да запомните именно този факт - да знаете, че начинът, по който се чувствате, е съвсем нормален. Че по един или друг начин успешно ще преодолеете този момент и отново ще се радвате на живота. 

14 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.43
Соня СТ 15.05.2012|16:28
А какво остава да й помогнат. Жалко е, но е българската действителност. Мъжете масово ни приемат за даденост.
42
Соня СТ 15.05.2012|16:28
А дано на всяка такъв мъж, но тези, които познавам дори не могат да разберат, че жената до тях е в депресия.
41
дрезгав глас 15.05.2012|16:20
Уха! Не излизай от вас!
40
дрезгав глас 15.05.2012|16:18
Абе то не е лесно и да си майка в наши дни...
39
дрезгав глас 15.05.2012|16:17
След раждането много жени изпадат в следродилна депресия - факт.
38
vyara dimova 15.05.2012|15:54
37
vyara dimova 15.05.2012|15:54
36
vyara dimova 15.05.2012|15:52
И мъжете имат своята роля да ни измъкнат.
35
Forrest Gump 15.05.2012|15:16
Вероятно, защото сме по-емоционални често се люшкаме в между такива настроения и еуфория.
34
София Павлова 15.05.2012|14:04
Много ни е тежко
33
Margо Filipova 15.05.2012|13:49
да, точно така!
32
Margо Filipova 15.05.2012|13:49
имам зимна депресия и аз!
31
Анита Кралева 15.05.2012|13:35
Грижиш се за толкова много неща, че няма как, трябва да си от желязо!
30
Анита Кралева 15.05.2012|13:34
Няма как вечно да си ведър, всеки си има лоши дни
29
Kremena kremi 15.05.2012|13:27
Нормално е човек по някога да унива, няма как, но е важно после сам да се изправи на крака и да си повярва;)
28
Kremena kremi 15.05.2012|13:26
както при повечето жени май :)
27
Kremena kremi 15.05.2012|13:26
Валентине няма как да набиваш морал, ако наиситна не знаеш какво е да си жена! :)
26
Tereza Savova 15.05.2012|13:23
леките депресии са нещо нормално за всеки човек, важното е да не се задържат
25
rozov lak 15.05.2012|11:42
едва ли :) за това са "нежни" :)
24
rozov lak 15.05.2012|11:41
23
rozov lak 15.05.2012|11:40
аз пък бих казала
22
rozov lak 15.05.2012|11:40
много неща за които не подозираш!
21
rozov lak 15.05.2012|11:39
Доста в повече!:)
20
rozov lak 15.05.2012|11:39
При мен предменструалния синдорм е СИЛНО изразен!;)
19
ludmila kotlarova 15.05.2012|11:26
Жените трябва да са мултифункционални и просто понякога ни идва в повече.
18
zvercheto zvqr 15.05.2012|10:54
какво пък ви има на вас ?
17
julieta jivkova 15.05.2012|10:49
лесно ти е да го кажеш , понеже не си жена ;)
16
loshoto momche 15.05.2012|10:43
жените много се депресирате понякога , карайте го по-леко ...
15
pateshki ustni 15.05.2012|10:30
"нежни депресии" - не бих казала , че има нещо подобно
14
borislava tihomirova 15.05.2012|10:25
не трябва да се предаваме
13
ivanka stoqnova 15.05.2012|10:19
никога не се затваряйте в себе си
12
трагичен край 15.05.2012|10:18
полезни съвети
11
крива отвертка 15.05.2012|10:17
всеки да се вслуша
10
kalina manolova 15.05.2012|10:07
много добри съвети,по-добре да се говори с приятели,да се излезе на разходка,макарче повечето хора в такъв момент са склонни да се затворят в себе си
9
Валентин Басаров 15.05.2012|09:13
Много интересно е защо предимно жените страдат от тези състояния!?По лабилни ли са или просто искат по-често да се чувстват слаби
8
Валентин Басаров 15.05.2012|09:12
Съветите са добри,вслушайте се....и на нас не ни е лесно като изпадате в тези състояния
7
Ala Simeonova 15.05.2012|09:12
Депресията е много неприятно състояние, имаш чувството, че си попаднал в тъмен тунел или дупка и не виждаш дори лъч светлина, постоянно си тъжен и ти се плаче и си спомняш абсолютно всички негативни преживявания в живота си.Трябва да се премине към адекватно лечение, докато не е станало твърде късно.
6
Angela Ivanova 15.05.2012|09:09
Не всеки човек е способен сам да осъзнае, че е в период на депресия, затова особено в изброените по горе случаи трябва близките му да наблюдават състоянието му, за да се вземат своевременни мерки и да не се стига до усложнения.
5
pippi longstocking 14.05.2012|18:23
човешко е да се изпада в депреси, само не бива да се оставяме напълно да ни завладеят
4
ina ina 14.05.2012|17:24
така е хормоните наистина ни създават много проблеми
3
Hanna F 14.05.2012|16:47
Смъртоносните депресии могат да засегнат и мъже. Изброените горе, едва ли важат и за мъже.
2
Hanna F 14.05.2012|16:46
Всичко идва от гадните хормони, които ни бъркат целия живот.
1
Жулиета Асенова 14.05.2012|16:44
Депресиите не са хич за подценяване. В доста случаи са даже смъртоносни, особено когато са довели страдащия до самоубийство. Няма нищо срамно в това да се потърси специалист, ако самопомоща се окаже недостатъчна.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Коя ще бъде победителката в "Ергенът"?
Резултати | Архив