10 предупредителни знака, че трябва да заведете домашния си любимец на ветеринар

10 предупредителни знака, че трябва да заведете домашния си любимец на ветеринар

За съжаление домашните любимци не могат да говорят, което означава, че не могат да ни кажат, че се чувстват зле или дали някаква част от тялото им ги боли. Но въпреки това можем да им помогнем, когато не се чувстват добре, като обръщаме специално внимание на внезапните промени в поведението на нашия домашен любимец и правим малко изследвания за това какво могат да означават тези симптоми, можем да избегнем по-сериозни заболявания в бъдеще.

1. Сълзене на очите и намигване

Ако забележите, че вашият домашен любимец често има сълзливи очи и постоянно намига, може да страда от заболяване. Във всеки случай трябва да обърнем внимание какво може да се случва, защото котките и кучетата не показват емоции чрез сълзи. Разбира се, това означава, че е важно да заведете вашия домашен любимец на ветеринар за преглед възможно най-скоро.

Ако вашата котка често има сълзливи очи и забележите, че започва да намига повече от обикновено, може да има конюнктивит, алергия или дори чужда частица. Също така трябва да търсите червени следи в очите им.

Ако кучето ви има сълзливи очи, особено ако е само едното, това също може да е признак за нараняване на роговицата, конюнктивит, алергии, тумори или дори запушване на слъзния канал.

2. Прекалено облизване и гризане на лапите

Ако вашият домашен любимец постоянно изпитва необходимост да оближе или да захапе лапите си, той може да изпитва болка или сърбеж, които ги притесняват в и около ноктите им. Наистина трябва да обърнете голямо внимание на домашния си любимец, ако забележите, че този навик става много постоянен с течение на времето.

Вероятно знаете, че котките имат навика да облизват лапите си всеки ден, но трябва да обърнете внимание дали облизват лапите си многократно и дали зоната около ноктите им се зачервява или започват да губят козина. Това може да означава, че котката страдат от алергия, непоносимост или паразити (наред с други неща).

Кучетата могат да имат проблеми с ноктите си, особено ако променят цвета си или се чупят лесно. Условията, които могат да причинят тези симптоми, могат да бъдат алергии, тумори или метаболитни заболявания.

3. Прекалено лигавене

Често се случва някои домашни любимци, като кучета, да произвеждат много слюнка. Ако обаче забележите, че количеството слюнка, което произвежда вашето куче, излиза извън контрол, може да станете свидетели на един от първите симптоми на заболяване. Що се отнася до котките, видимото слюноотделяне винаги е ясен знак, че нещо може да не е наред.

Що се отнася до кучетата, хиперсаливацията може да се дължи на интоксикация, чужди предмети, поставени или заседнали в устата им, инфекции или стрес, наред с други причини.

От друга страна, за котките видимото слюноотделяне никога не е често срещано нещо и може да бъде причинено от инфекция, проблеми с устната кухина, стрес или нарушения на слюнчените жлези.

4. Лошо настроение и тъга

За депресията при домашните любимци, както при хората, почти никога не се говори, въпреки факта, че тя е много по-сериозна от обикновеното лошо настроение. Това е действително заболяване, с което в повечето случаи се работи тайно и което, в случая на вашия домашен любимец, може да му попречи да се държи нормално.

Ако вашето куче проявява депресивно поведение, което не изчезва след кратко време, то може да страда от депресия поради травма, хипотиреоидизъм, треска или катаракта, наред с други възможности.

Ако това, с което си имаме работа тук, е котка, тъжното настроение може да бъде свързано с емоционални проблеми, особено ако спре да играе или да участва в нормални навици като заточване на ноктите си. Има много причини, поради които това може да се случи. Някои от най-често срещаните са ревност, стрес и безпокойство. Във всеки случай говорим за заболяване, което може да причини огромен дискомфорт или дори травматичен шок.

5. Внезапна загуба на тегло

Наднорменото тегло не е единственият проблем, свързан с теглото, който може да изложи здравето на вашия домашен любимец на риск. Внезапната загуба на тегло без видима причина също може да бъде ясен симптом на сериозно основно заболяване при домашните любимци.

Причините за загуба на тегло при домашни любимци винаги трябва да се определят от ветеринарен лекар след внимателен преглед, за да се установи какво всъщност се случва. Някои от най-честите причини животното да отслабне много бързо включват вътрешни паразити, хипертиреоидизъм, рак или сърдечни проблеми - така че не забравяйте да отидете при вашия ветеринар възможно най-скоро.

6. Непрестанно чешане 

Чешането при кучета и котки е нормален навик, който на пръв поглед не трябва да представлява риск за здравето им. Ако обаче, освен че се чеша постоянно, вашият домашен любимец също губи косми по различни части на тялото си, може да страда от заболяване.

Кучетата, които непрекъснато се почесват, могат да страдат от хранителна алергия, дерматит, гъбички или кожни раздразнения, наред с други неща.

Котките често се почесват или облизват, когато усетят, че част от тялото им сърби. Това е нормално. Ако обаче го правят постоянно в продължение на дни, това може да се дължи на гъбички, алергии, проблеми с очите или дори предмет, заседнал в носа на котката.

7. Липса на козина около очите

Винаги трябва да обръщате внимание на косопада при домашните любимци. Ако това се случи около очите, вашият домашен любимец може да страда от тежко състояние и трябва да бъде прегледан от ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Ако вашето куче има зони без окосмяване около очите си и ако това е придружено от зачервени участъци, това може да бъде причинено от акари, нарушена имунна система, гъбички или алергии.

Ако котката ви е загубила космите около очите си, това може да е свързано с постоянно надраскване, причинено може би от сърбеж или специфичен дискомфорт. Те от своя страна могат да бъдат причинени от конюнктивит или дори от чужд предмет, попаднал в окото на котката.

8. Не иска да излиза на разходка или да играе у дома

Когато домашен любимец откаже да участва в ежедневните си дейности или дори да ходи, често това се дължи на възпаление в ставите, което много затруднява играта или в тежки случаи- ходенето.

Ако вашият домашен любимец откаже да ходи или се затруднява с прости физически дейности, това може да е симптом на остеоартрит, болка в лапите или дори евентуално разкъсване на кръстната връзка в коляното, което може да бъде много болезнено.

9. Непрекъснато клати глава или се почесва по ухото

Когато домашен любимец се почеше по ушите и трескаво поклаща глава, това е ясен знак, че нещо може да се случва в или около областта на ухото. Движенията на главата, които ясно показват, че вашият домашен любимец се опитва да се отърве от нещо, заседнало в ухото му или интензивно чешане в тази област, са причини да отидете на ветеринар. 

Имайте предвид, че ако кучето ви клати глава и непрекъснато драска около областта на ухото или шията, това може да означава, че има чужд предмет, заседнал в ухото му, отит, кърлежи или натъртвания, наред с други възможни причини.

Ако котката ви изпитва дискомфорт в ушите и непрекъснато поклаща глава, това може да е симптом за забиване на чуждо тяло в ухото, инфекция, възпаление, отит или алергии, наред с други възможни причини.

10. Преяждане

Точно като липсата на апетит, домашните любимци могат да изпитват вид тревожност, която ги кара да ядат повече храна, отколкото наистина им е необходима. Това също може да е симптом на основния здравословен проблем на вашия домашен любимец. Ясно е, че има породи кучета и котки, които трябва да ядат повече от други. И тъй като има толкова много разновидности на домашни любимци, всеки от тях може да бъде различен, така че е важно да поискате мнение на ветеринар.

Ако вашето куче продължава да иска храна отчаяно, дори след като е изяло нормалния си прием, то може да страда от диабет, хипертиреоидизъм, проблеми в храносмилателната система или чревни паразити, които го карат да преяжда.

От друга страна, котките, особено кастрираните, са по-нетърпеливи да ядат, отколкото преди операцията си. Това, разбира се, променя навиците им и ги кара да наддават на тегло. Полифагия може да бъде причинена и от някои лекарства, хормонални проблеми, диабет или хипертиреоидизъм.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay