10 любопитни факта за Коледа

10 любопитни факта за Коледа
unsplash

Коледа е най-големият празник в света и се свързва с много положителни емоции, подаръци, музика и храна. Около два милиарда души празнуват този празник в повече от 160 различни страни в света.

Днешният ден несъмнено е един от най-любимите ни празници, но нека погледнем под повърхността на коледните бисквитки, семейната вечеря и коледната елха:

1. Исус всъщност не е роден на 25 декември

Коледа се празнува на 25 декември, когато се отбелязва раждането на Исус.

Тази дата обаче никога не е била посочена в Библията и много историци са на различни мнения относно това кога Исус е роден всъщност.

Някои вярват, че Исус е роден през пролетта, докато други историци твърдят, че е било лято или есен. Така или иначе, почти всички експерти са съгласни, че Исус определено не е роден на 25 декември.

2. Коледа може да е вдъхновена от друг декемврийски празник

10 любопитни факта за Коледа unsplash

Коледа може да е вдъхновена от Сатурналии, древен римски празник, празнуван преди стотици години през декември. Това бил празник, посветен на Сатурн, римски бог. Хората хапвали, пеели песни и си разменяли подаръци на този празник. До четвърти век много от традициите, свързани със Сатурналиите, се празнуват като част от Коледа. С течение на времето Коледа става по-популярният празник и се превръща в празника, който всички познаваме и обичаме днес.

3. Коледната вечеря идва от крал Хенри VIII

Крал Хенри VIII е най-известен с това, че имал шест съпруги, но всъщност и коледната вечеря идва от него.

Смята се, че традиционната вечеря с пуйка е била сервирана за първи път на масата на крал Хенри VIII през 15-ти век.

През следващите 300 години коледната вечеря става много популярна в западните култури.

Автори като Чарлз Дикенс спомогнали за затвърждаването на идеята за коледната вечеря с романи като "Коледна песен".

4. Има по-дълбоко значение зад съкращението "Xmas" 

10 любопитни факта за Коледа unsplash

Повечето хора си мислят, че "Xmas" е просто съкратеното изписване на "Christmas". Но всъщност има по-дълбоко значение, което е обвързано с религията. "X" е гръцката буква "Чи". Това е първата буква от гръцката дума за "Христос". 

5. Японците ядат KFC на Коледа

В Япония Коледа не е голям празник, тъй като малък процент от населението са християни. Това обаче не спира милиони хора да празнуват този ден.

От 1974 г. яденето на KFC на Коледа е традиция в Япония.

Вместо яденето на пуешко, пилешкото се разглежда като подходящ заместител. В резултат на това повече от три милиона души се наслаждават на вкусотиите от KFC на 25-ти декември. 

6. Кралицата изнасяше реч на всяка Коледа

От 1957 г. речта на кралица Елизабет се излъчва по телевизията в Обединеното кралство на Коледа.

Единствената година, когато това не се случило, била 1969 г., когато вместо това кралицата изпраща писмени поздравления.

Всяка година повече от 20 милиона души гледали речта на кралицата. 

Кралицата обикновено отразяваше изминалата година и изпращаше коледни пожелания на зрителите. Тази традиция е предадена на крал Чарлз III, така че тази година той ще има реч на този светъл празник. 

7. 25 декември е първият ден от Коледа

В популярната коледна песен, The Twelve Days of Christmas, първият ден на Коледа е 25 декември. Дванадесетте дни на Коледа започват на 25 декември и завършват на 5 януари.

На Коледа "истинската любов” на автора предлага "яребица в круша”. Смята се, че това представлява Исус, който е пожертвал собствения си живот за своите последователи в християнската вяра. Яребиците са известни с готовността си да се жертват за потомството си.

8. Коледните чорапи идват от холандска традиция

10 любопитни факта за Коледа unsplash

Децата по целия свят закачват коледни чорапчета, в които се надяват Дядо Коледа да им остави подарък, по-скоро лакомства.

Тази традиция произлиза от Холандия още през 16-ти век, когато децата оставяли обувките си близо до огъня. Когато се събуждали, намирали подаръци в обувките си.

Тази традиция се е развила през годините и вече се оставят коледни чорапи на камината, вместо обувки.

9. Оставянето на бисквити и мляко за Дядо Коледа е много стара традиция

Има няколко теории защо оставяме бисквити и мляко на Дядо Коледа.

Някои предполагат, че това е започнало преди стотици години, когато децата са искали да върнат нещо на Дядо Коледа в замяна на своите подаръци.

Въпреки това, едно популярно вярване е, че това е започнало по време на Голямата депресия в Съединените щати. Родителите искаха да насърчат децата си да споделят с другите, затова започнали да оставят храна за Дядо Коледа.
Това също довело до традицията да се оставят моркови за Рудолф и другите елени.

10. Elf on the Shelf си тръгва на 25-ти декември 

10 любопитни факта за Коледа unsplash

Elf on the Shelf е чуждестранна традиция, която вече добива популярност в цял свят. Елфчетата създават някакви проблеми всяка вечер през декември и изненадват децата, когато се събудят на следващия ден. Коледа е денят, в който Elf on the Shelf се завръща у дома- Лапландия. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay