10 неща, които трябва да почиствате по-често през лятото

10 неща, които трябва да почиствате по-често през лятото
Pexels

Лятото обикновено е сезонът на свободното време. Можем да се наслаждаваме на по-дълги дни, да прекарваме повече време на слънце и най-накрая да предприемем онези пътешествия и ваканции, за които сме мечтали цяла година. Лятото обаче не е сезон без задължения. Всъщност има някои битови задачи, които наистина изискват повече почистване и внимание през лятото.

Това се дължи отчасти на факта, че летата са горещи и влажни. Това прави почистването по-важно, тъй като микробите се нуждаят от три фактора: източник на храна – като органични почви и кожни масла – влага и топлина. Друга причина, поради която някои предмети трябва да се почистват по-често през лятото, е просто защото се използват по-често (напр. скара и градински мебели).

Съставихме списък с предмети и части от дома, които трябва да се почистват по-често през летните месеци:

Кухнята

Добре, кухнята е стая, а не конкретен предмет. Тъй много неща в кухнята трябва да се почистват по-често, просто е по-лесно тази категория да се класифицира широко. Около мивката и канализацията, както и точките на допир на уредите, масите и плотовете, всичко това се нуждае от повече почистване през лятото. Кухните са склонни да бъдат "по-мръсни" от гледна точка на растежа на микробите, тъй като съдържат остатъци от храна и повишена влага във въздуха от готвене, течаща вода в мивките и микроби от всички, които докосват дръжки и плотове – особено децата.

Уреди

Летните горещини могат да причинят разрастване на плесен във вашите уреди (съдомиялни машини, перални машини). Ще познаете по миризмата на гнило, която можете да премахнете с оцет и сода за хляб.
За да третирате миришеща пералня, добре е да добавите оцет в барабана и сода за хляб в отделението за прах, след което да пуснете пране на възможно най-високата температура. 

Спално бельо и кърпи

Има по-голяма вероятност да се потите през лятото и по-честото пране на чаршафите може да ви помогне да ги запазите свежи. Потта може да създаде благоприятна среда за бактерии и прахови акари във вашето спално бельо. Препоръчително е да перете чаршафите си поне веднъж седмично през лятото. 

В допълнение към спалното бельо, също е добра идея да перете хавлиите си по-често. Важно е да перете хавлиите на достатъчно висока температура, за да убивате всички видове бактерии от тях.

Дрехи

Не е нужно да ви казваме, че дрехите ви се цапат повече през лятото, така че трябва да перете и тях по-често. Важно е да оставяте дрехите си да изсъхнат добре преди да ги хвърлите в коша. А след като изперете прането си, уверете се, че всичко е напълно сухо, преди да го приберете в шкафа. 

Лятото също може да донесе повече мръсотия и мазнини - особено под формата на петна от трева и слънцезащитни продукти. За да почистите петна от трева, използвайте разтвор, състоящ се от две части вода към една част бял оцет, за да се накиснат дрехите за 15 минути. Ако получите петна от слънцезащитен крем, добре е да попиете със суха кърпа и след това да нанесете царевично брашно, да оставите петното да го абсорбира за 30 минути, след това да премахнете излишния прах и да изтриете с препарат.

Филтрите на климатиците 

Вашият климатик работи много усилено през лятото. Важно е вашият климатик да бъде обслужен преди лятото, но има и задачи, които трябва да извършвате по-често, като смяна на филтъра. Въздушният филтър е проектиран да улавя прахови частици от вътрешната среда, като прокарва въздух през филтъра, но за да бъде ефективен, филтърът трябва да е достатъчно плътен, за да събира много малки предмети, но не толкова плътен, че да ограничи въздушния поток и потенциално да повреди климатика. Когато AC филтърът се задръсти с прах, мръсотия, косми от домашни любимци и други частици, той намалява въздушния поток към вашата система, принуждавайки я да работи по-усилено. Поради тази причина е важно да сменяте филтъра достатъчно често.

Грил или скара 

Тъй като грилът се използва повече през лятото, този елемент също трябва да се почиства по-често. Вашият грил събира мазнини, частици храна и други остатъци. За да поддържате вашата скара да функционира правилно и да предотвратите замърсяване от храната, почиствайте решетките след всяка употреба и я почиствайте основно поне веднъж месечно. 

Калъфи и възглавници за градински мебели

Седенето на открито е чудесен начин да се насладите на летния сезон. През летните месеци обаче външните мебели и възглавници събират прах, полени и спори на мухъл. За да предотвратите натрупването на тези алергени, почиствайте редовно с прахосмукачка или четкайте възглавниците и ги перете според инструкциите на производителя. 

Баня

През лятото използваме банята много по-често, тъй като си взимаме душ поне по няколко пъти на ден. Поради тази причина има много повече натрупвания на котлен камък, варовик, остатъци от сапун и т.н. Почиствайте банята веднъж седмично, за да спазвате максимално добра хигиена. Не забравяйте ръбчетата и трудно достъпните места, които задържат още повече мръсотия. 

Обувки

Когато се потите, това не се отразява само на тялото и дрехите ви. Обувките ви също ще бъдат по-потни от обикновено. За да предотвратите миризмата на краката и развитието на бактерии, редувайте обувките, които носите, за да могат да се проветряват, и редовно ги почиствайте. Препоръчително е също използването на продукти за абсорбиране на миризми (със сода за хляб или активен въглен), за да поддържате обувките свежи.

Играчки

Тъй като децата не ходят на училище и прекарват повече време у дома, техните играчки вероятно се използват по-често. Тези предмети натрупват повече мръсотия през лятото. Вместо да прекарвате часове в ръчно миене на всяка играчка, пластмасовите играчки без батерии могат безопасно да се поставят в съдомиялната машина за бързо и ефективно почистване. Добре е обаче да ги сушите на въздух. Не поставяйте гумени играчки в съдомиялната машина, тъй като високата температура и препаратът могат да ги повредят. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay