17 любопитни факта за месец юни

17 любопитни факта за месец юни
Pexels

Юни е време на крайности. Ако живеете в северното полукълбо, тогава е време, когато лятото наистина започва да навлиза в разгара си! Всеки ден продължава съвсем малко по-дълго, превръщайки прохладните летни вечери в истинско удоволствие.

Ако обаче живеете в южното полукълбо, тогава е време, когато зимата започва да настъпва. Дните се скъсяват, а нощите стават все по-студени.

Без значение къде се намирате по света, краят на юни бележи края на първата половина от календарната година, така че е време да помислите за годината досега.

Юни обаче е много повече от това. Нека се потопим дълбоко в историята на този месец и да научим някои интересни факти за него!

1. Името юни е съвременната адаптация на латинската дума Junius, която води началото си от древните римляни.

2. Има много теории за това на какво е кръстен месец юни. Една от теориите е, че е кръстен на римската богиня на брака Юнона. Друга теория е, че името му произлиза от латинската дума iuniores, което се превежда като "по-млади". Друга възможност е месецът да е кръстен на Луций Юний Брут, основателят на Римската република.

3. Юни е наречен sera monath от англосаксонците, което се превежда като "сух месец".

4. Юни бил четвъртият месец в годината. Преди Юлий Цезар да дойде на власт, календарната година имала само 10 месеца. През 46 г. пр.Н.е. той създава Юлианския календар, като добавя още два месеца към годината, което прави юни шестият месец.

5. Никой друг месец в годината не започва в същия ден от седмицата като юни. 

6. Първият ден от лятото в северното полукълбо е 21 юни. 

7. Ако сте родени през юни, вие сте една от двете зодии. Ако сте родени на или преди 20 юни, вие сте Близнаци. Казват, че Близнаците са страстни, адаптивни и умни. Ако обаче сте родени на или след 21 юни, тогава сте зодия Рак. За родените под зодия Рак се казва, че са верни приятели с голяма емоционална дълбочина.

8. Юни очевидно не е бил много популярен сред Уилям Шекспир, тъй като се споменава само в две от известните му пиеси - Клеопатра и Хенри IV.

9. Този месец има свой собствен бръмбар, кръстен на него. Наричан юнски бръмбар или юнска буболечка, той обикновено се среща само през месеците май и юни в САЩ.

10. Периодът от средата на май до средата на юни е смятан от древните римляни за зловещ момент за брак. Историята разказва, че Овидий, римски поет, се консултирал с върховната жрица на Юпитер и попитал кога ще е подходящото време за сватбата на дъщеря му. Висшата жрица наредила да изчакат до след 15 юни.

11. Противно на римските вярвания за най-доброто и най-лошото време за женитба, юни вече се смята за един от най-добрите месеци за сключване на брак!

12. Юни има някои невероятно разнообразни едномесечни чествания по целия свят. В Съединените щати юни е Месец на ЛГБТ+, Месец на страхотно прекарване на открито и Национален месец на океаните. На другия край на света, в Обединеното кралство, юни е Национален месец на усмивката!

13. Има редица страни, които празнуват дните на знамето си през месец юни. Швеция празнува своя ден на знамето на 6 юни, Съединените щати празнуват своя на 14 юни, а Дания празнува своя на 15 юни.

14. Ако сте голям фен на тениса, тогава юни е добър месец за вас! Международно известният английски тенис турнир Уимбълдън продължава през месец юни.

15. Юни има три рождени камъка – александрит, лунен камък и перла. Казват, че александритът представлява дълголетие и здраве. От друга страна се казва, че лунните камъни носят късмет и се свързват с любов и страст. И накрая, имаме перли, основните рождени камъни през юни. Преди всичко друго, перлите представляват чистота и вяра.

16. Много невероятно важни и влиятелни хора в историята са родени през юни. Ане Франк, Че Гевара, Жан-Пол-Сартр, Мерилин Монро, Джордж Оруел и Джордж Х. У. Буш споделят общ месец на раждане!

17. Юни има интересно разнообразие от празници, вариращи от официални до не толкова. 1 юни е едновременно Международен ден на детето и Световен ден на млякото. В Съединените щати 10 юни се отбелязва като Национален ден на студения чай.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay